SE59217/2011 AGDI NWI FDI HTMI RLD N&F Sagaris Splendid Zessa

"Zessa"

Född: 2011-09-23        Död: 2024-02-01

e: C.I.B. DKUCH HUCH RSCH SEUCH Honey Paj's Gaston Den Gigantiska
u: FDI HTMI RLD N&F Rozz Splendid
Färg: sobel med vita tecken
Vikt: 2,5 kg

Titlar: AGDI NWI FDI HTMI RLD-N&F 

Bett/tänder: saxbett 6+5
Patellaundersökt: 0/0 (2012-10-18)
Ögon: Ua (2016-06-20 och 2020-08-05)
Hjärta: Ua (2019)
Fontanell: sluten

BPH med skott: känd (2015-08-31), se beskrivning nedan

Tävlat:
Agility: klass II
Hopp: klass II
Rallylydnad:  Avancerad klass
HTM: klass II
Freestyle: klass II
Utställning: EXC, VETKK 4

Nosework: NW TSM klass II NW TEM klass I

Lydnad: startklass

Trick: HT klass I och klass II (ej officiell gren ännu)

Professionell Chihuahua (högsta nivån i Chihuahuacirkelns trickutmaning där hon gjort flest godkända trick av alla, nästan 200 stycken) 

NTD-masters (Novice Trick Dog på masternivå, en amerikansk titel, nivå 1 av 5)

ITD-masters (Intermediate Trick Dog på masternivå, en amerikansk titel, nivå 2 av 5)

ATD-masters (Advanced Trick Dog på masternivå, en amerikansk titel, nivå 3 av 5)

ETD-masters (Expert Trick Dog på masternivå, en amerikansk titel, nivå 4 av 5)

 Zessa som ibland kallas Nessie är lika snäll som sin storebror Bonzo. Hon älskar att sitta i knät och gosa och hon sitter gärna i knät på vem som helst och pussar alla hon kommer åt. Hon älskar barn som kallar Zessa "lilla kelgrisen" och Bonzo "stora kelgrisen". Zessa skulle säkert kunna vara servicehund i skola eller på äldreboende eftersom hon verkligen gillar alla människor och accepterar alla klappar. Hon har kallats "lite puckad" här hemma eftersom det tagit längre tid för Zessa att lära sig saker men det har visat sig bero mest på matte för när Zessa fick chansen och inte behövde stå i skuggan av Sandie och Zorro har hon visat sig mycket läraktig och kan numera trick som ingen av dem kan. Zessa bara ÄLSKAR agility och skulle gärna träna varenda dag. Det går bra för Zessa i agility, hon är duktig på att vara koncentrerad och är den snabbaste av alla hundarna. Zessa är lite försiktig när hon träffar andra hundar och behöver en liten stund på sig innan hon gillar dem men sen gillar hon i stort sett alla. I övrigt är Zessa helt orädd och i nosework kan hon hoppa upp på vad som helst för att söka, hon har hoppat upp både på en gunga och i en smal fönstersmyg utan minsta tvekan!

Zessas stamtavla i 9 led med foton

http://ingrus.net/chihuahua/en/details.php?id=57191&gens=9

 

BPH med skott 2015-08-30

SKK - Örebro Läns kennelklubb    

Beskrivare: Martti Keskinen


Genomfört BPH: Ja

Oacceptabelt beteende: Nej

Bitbeteende: Inga tecken


ZESSA - AGDI HTMI FDI NWI RLD N&F SAGARIS SPLENDID ZESSA 20110923 - 20240201

Zessa, den snällaste och gosigaste av alla, hon som kunde sitta och klappas av vem som helst hur länge som helst och som älskade barn. Zessa som stod lite i skuggan av sin mamma Sandie och bror Zorro fram till den dagen en tränare sa till matte "vet du att du blir mycket gladare när Sandie lyckas än när Zessa lyckas"! Efter den dagen tog Zessa alla de titlar hon har förutom RLD N som hon hade innan.


Zessa sov alltid tätt intill matte i sängen och om matte vände sig så bytte Zessa också sida. Hon var enormt spänstig, nästan lika bra som brorsan Bonzo och hoppade lätt över meterbreda grusgånger. När mammaSandie lämnade oss var det Zessa som tog över uppgiften att se till att alla fick två ben varje kväll och en bit godis när matte ropade "upp på trappan" i Fjällbacka.


När Zessa föddes kallades hon "Långstrumpa" pga sina fina vita strumpor på framtassarna (systrarna kallades "Lillstrumpa" och "Nollstrumpa"). När hon fått sitt namn Zessa kallades hon i många år för "Lillan" eftersom hon var minsta tjejen men efter att Tazza flyttade in började husse kalla henne "Mellan". Det fick hon fortsätta heta efter att Jezzie kommit eftersom Jezzie blev större än Zessa. Matte kallade henne också för Nessie eller Zessie. 


Zessa gjorde alltid sitt bästa och "klagade" aldrig! Samma dag som hon fyllde nio år blev hon allvarligt sjuk och fyra dagar senare opererades hon för ett malignt sarkom på tunntarmen. Vi trodde aldrig hon skulle klara sig men hon tillfrisknade på rekordtid. Fick efter det genomgå en serie med cytostatikabehandlingar mot eventuella mikrometastaser och mådde hela tiden helt bra. Efter det fick hon tre friska år men många tävlingsframgångar och så mycket som fyra nya titlar! Hon mådde bra och var pigg och glad hela tiden. Hon insjuknade hastigt i ett återfall av cancer men även då var hon pigg, matglad  och ville göra trick. Hon gjorde sitt sista trick för en bit kyckling 20 minuter innan hon dog.


Sin sista rosett fick Zessa postumt efter att tagit titeln "Svensk Allroundchihuahua 2023". Hon var såå värd detta efter att under året tävlat i SJU grenar med fina resultat i alla (agility, freestyle, HTM, lydnad, nosework, rallylydnad och utställning).