Veckans Voff

21. mar, 2020

vaff!

Det har varit JÄTTEJOBBIGT senaste veckan! Först fördärvade matte mitt doftprov 😠! Så här var det. Vi åkte till ett ställe där det var massa hundar och så 12 lådor. Jag visste precis! Man skulle hitta lådan med rätt doft i 🙂. Jag visade matte vilken det var, då sa matte "tror du det är den? ok Tazza men vi tar ett varv till så du är riktigt säker" och så gick vi NÄSTA ett varv till.Men matte glömde var vi börjat så vi kom inte tillbaka till den lådan jag visat henne och vad tror ni hon gör då? Jo! hon säger markerat vid lådan som är 2 före!!! Domaren säger förstås fel men jag hör att hon säger "men hunden var duktig" för hon såg att JAG gjorde rätt. Men vems stamtavla tror ni det står i att jag inte klarade mig? Jo, MIN förstås 😠fast det var matte som gjorde fel!!

Inte nog med det här! Idag sa matte att vi skulle ta Påskkort. Jag fick en krans med gula fjädrar runt halsen 😮matte sa "du som är svart klär i gult Tazza"! Dom var jätteläskiga!! Sandie fick en grön scarlett för matte sa att hon inte vill ha något jobbigt! Vem vill det undrar jag som hade läskiga gula fjädrar! Zessa fick ha en lila häxhatt! Hon tyckte det var helt lugnt, hur hon nu kunde tycka det! Jag hade absolut inte velat ha den häxhatten men matte sa att "du var inte ens påtänkt för häxhatten Tazza" Då kändes det som att jag iallafall hade velat ha den!

Annars så har jag varit på kurs och fått beröm för att jag går fot så fint. Jag är också bra på att stanna kvar om bara matte inte går FÖR långt bort.

Just nu är det många som sitter i karantän! Matte ringer till gammelmorfar veterinären och gammelmormor i Skåne med jämna mellanrum för att höra att de inte smiter ut. Man får inte det för det är någon som heter Corona som kan komma och ta en då! GMF (gammelmorfar) och GMM (gammelmormor) verkar inte jättelydiga! GMM sa att hon skulle till affären idag och det gillade inte matte. Hon tycker de ska sitta inom lås och bom närmaste veckorna! Själv sitter hon inte på minsta vis i karantän utan jobbar precis som vanligt. Jag vet faktiskt inte riktigt vad karantän är, men det låter trist!

Slick på nosen till alla (oj då, matte säger precis att man inte får det utan måste hålla 2 meters avstånd!!!) men då, slängslick på nosen och lite sprit efter 😀 till er alla.

Från bästa Tazza

  

25. feb, 2020

Voff!

Vi har tränat på att vara modiga! Matte säger att det är viktigt att vara modig. Med det menar hon att man ska kunna gå på olika konstiga underlag, stå på saker som rör sig och inte vara rädd för att bli trampad på när matte klantar sig. Först var vi i Örebro och gick på gallertrappor. Det var ganska lätt, iallafall att gå ner när matte lyft upp mig på dem 😀!! Faktiskt gick det bra att gå upp också bara man blev van! Sen var vi i lekparken och matte pekade på en grej man skulle hoppa upp på. Zessa och Sandie hoppade upp direkt så jag gjorde också det av bara farten! Jag blev jättehäpen för det var någon sorts metall jag stod på, matte sa att det hette rutschkana och så fick jag baconcreme för att jag var så duktig. Efter det hoppade jag alldeles själv upp på en jättestor stock och sen på en liten karusell som rörde sig lite läskigt. Tänk vad modig jag är iallafall 😎.

På kursen senast var lillmatte och minimatte Alma med, ni ser oss alla på bilden. Jag håller på att lära mig bära apporten, det går jättebra tycker både matte och jag. Alma har en egen apport fast matte kallar den träskallra. Zorro säger att det är en typisk apport, han brukar bära den. Förutom att bära apporten lär jag mig stanna kvar när matte går iväg. Lite märkligt för ibland är det så väldigt noga att man INTE stannar kvar utan följer med jättenoga. Man kan tycka att hon kunde bestämma sig 🤪. 

Zessa vill att jag ska berätta om hennes kurs också. Hon vill särskilt att jag ska berätta att hon var på åtta utomhussök i Sjöparken förra veckan och att hon hittade alla gömmor trots att det blåste storm. Hon är noga med att påpeka vad modig hon var som tordes hoppa upp på en sorts gunga. Man kan också kalla det dumdristigt!

Matte har klippt min HTM-låt så nu är den så kort att man nästan inte hinner börja innan man är färdig. Det säger matte är bra för då hinner inte domarna se så många fel man gör. Hon menar förstås hur många fel HON gör 😀. 

Annars tränar matte också 😮! Hon springer 30 minuter tre gånger varje vecka på ett band som rör sig på övervåningen. Hon är jättetrött efteråt, jag brukar stå på tröskeln och heja på. Hon springer bara för att hjärnan inte ska krympa och det är klokt tycker jag för den är liten redan innan. Själv springer jag så mycket att min hjärna växer tror jag för matte sa häromdagen att den mognat 😀 då måste den väl blivit större!

Vi skulle varit i Skåne i helgen och firat GMF (gammelmorfar, ja till Alma alltså) som fyllde 90 år och GMM (ni fattar, gammelmormor) som fyllde 88 år. Men de ville inte ut på fest som matte tänkt för de ville inte bli smittade av något som man kan bli smittad av om man träffar många människor så vi får ta festen senare i vår 😘. Matte och husse skickade present. Visserligen hade de sagt att de inte ville ha något alls men de blev iallafall jätteglada för den packe med munskydd och den choklad vi skickade.

Nej!! Nu måste jag borsta tänderna 😠!! Jag gillar inte det men Zessa tycker ändå mindre om det än jag. Konstigt nog slipper Sandie, det är orättvist tycker jag! Det tycker Zessa med 😠.

Slick på nosen till alla från Tazza "Den Modiga" med snygga tänder 💋💋

 

 

9. feb, 2020

Vaff!

Jag har börjat med matte på tävlingslydnadskurs. Hon har mycket att lära sig märkte jag 😀. Vi åkte dit där jag gick valpkurs. Gissa om jag tyckte det var toppen att träffa Elin igen! Hon verkade ha saknat mig med. Det var 5 till som skulle gå kursen. En var inte där, en hade en döv matte så det stod en och viftade med händerna hela tiden bredvid henne, en kände matte förut för Zessa hade gått agilitykurs tillsammans med dom, en som var två (både matte och husse) tyckte att jag var den finaste hund de sett (jag tror jag älskar dom) och en kände Örjan och gänget! Så nu vet ni hur alla ser ut. Jag blev lite förtjust i han som kände Örjan 😘. Jag tror han gillade mig med. Jag såg ut som en schäfer men matte sa att han var en "malle". Men jag tyckte inte alls han var mallig.

Alla hade mer eller mindre bekymmer med sin matte/husse 🤪. Först fick vi träna på en bra utgångsposition. Den tyckte matte skulle vara att mina framtassar när jag satt skulle vara i höjd med hennes framfot. I början ställde hon sig för långt fram hela tiden men hon bättrade sig. Hon var fräck nog att säga att JAG satte mig för långt bak 😲! Jag åt massor av godis och lekte jättemycket med mina dragleksaker. Till nästa gång ska vi maila om våra ”förkunskaper”. Matte tänker skriva att jag inte kan något 😠!!! Har ni hört något sååå fräckt! Jag kan massor av saker och jag tränar på mina program i både freestyle och HTM. Matte säger att jag inte har några program än men det har jag VISST! I HTM går vi fot i en och en halvminut medan Magnus Uggla sjunger ”Det går bra nu” och det gör det. I freestyle gör jag över-under (mattes ben när hon sitter), låda och slalom mellan benen. Det måtte väl räcka, det är jättejobbigt. Matte vill att jag ska hoppa upp på lådan men jag har hittills nekat till detta. Det måtte väl räcka med frambenen på lådan!

Zessa går också kurs. Den är utomhus och hon tränar att leta Eukalyptus ute och på bilar och sånt. Första gången regnade det hela tiden (2 timmar) och andra gången snöade det! Hon tycker ändå att det är jättekul säger hon.

Jag gillar inte regn. Idag har det regnat hela dagen och blåst 19,2 m/s. Det vet jag för husse fick en väderstation av matte när han fyllde år. Igår skulle det bli storm och då blev husse plötsligt väldigt intresserad av att installera den 😎. Det var inte så lätt som det såg ut! Först fick matte med hjälp av google översätta manualen. Sen skulle varje del anslutas. Först innedelen och så utedelen och då fick husse hämta en stege för att montera upp den. De skulle sitta på en skuggig plats där det inte regnade. Det tog lite tid att hitta en sådan plats. Sen skulle regnmätaren kopplas på och det var ganska lätt förutom att den inte fick sitta närmare en vägg än 1,5 meter. Det svåraste var vindmätaren. Den samarbetade inte alls utan ville inte ”connecta” som matte sa 😀. Dessutom fick den inte sitta i närheten av någonting egentligen. Husse tog upp stegen till övre altanen och klättrade upp till taket högst upp. Där monterade han upp en bräda på sotarens stege och satt den ovanpå den. Allt det gjorde han i mörkret eftersom det hade tagit så lång tid och klockan blivit kväll. Förutom att det var mörkt så regnade det och blåste storm. Jag var inne och tittade på matte genom fönstret. Hon såg ut som en främling i alla kläder hon hade så jag skällde på henne! 

Idag lägger jag upp en bild på den snyggaste hunden jag vet, hör av er om ni vill ha den med autograf 😎.

Nu ska jag äta ben, det är det bästa jag vet

Slick på Alla från Tazza ”tävlingshunden”

 

15. jan, 2020

Njoff!

Igår var det en alldeles speciell dag. Husse fyllde år och lillmatte, minimatte, Zorro och Bonzo kom med tåget för att gratulera men det var inte det som var det speciella 🙂. Några dagar innan kom en lapp i vår brevlåda att matte skulle hämta ett paket spå affären eftersom det var så stort att det inte gick ner i vår brevlåda. Så innan vi skulle fira husse på kvällen åkte matte och hämtade paketet OCH DET VAR TILL MIG 🤩! På utsidan stod det TAZZA i ett hjärtan 😘. Det var från min "gammelmatte", mamma, morfar och min syster 😘😘. Är dom inte JÄTTESNÄLLA så säg! Jag skickar tusen slickar till dom allihop. I paketet var det massor av godis och ben. Det är sånt jag gillar allra bäst, kanske bjuder jag Zessa och Sandie om dom är snälla. Matte gillade boken med rallybanor bäst, och insåg redan på första sidan att "hund runt förare" ingick i nybörjarklassen så ikväll har vi tränat på den. Ganska lätt faktiskt och man fick godis två gånger, först när man satt fot och sen när man kom tillbaka till samma plats. Lite onödigt att gå runt när det ändå verkade som om fot var den bästa platsen 😎. Ni kan se alla mina presenter på bilden 😀.

Sen firade vi husse, han fick också presenter men inte lika fina som jag. Men vi fick extrastora ben eftersom det var födelsedag och "klick på nosen" när matte vispade grädden. Jag gillar "klick på nosen" det är lite svårt att slicka upp den ibland men då får man ta med tassen och sen slicka den 😀.

Idag åkte lillmatte, minimatte, Zorro och Bonzo till Linköping igen men matte har lovat att vi ska äta stora goda ben idag också.

Nu kommer husse med benen! Slick på alla men allra mest på gammelmatte, mamma, morfar och syrran 💋💋från Tazza

 

12. jan, 2020

Vaff!

Nu tänkte jag berätta lite om hur jag har det 2020 😀. Året började med att matte, husse, jag, Sandie och Zessa sat på trappan till sjöboden och tittade på fyrverkeriet i Fjällbacka. Det var ett jättestort fyrverkeri och vi satt toppenbra på lagom avstånd så vi inte fick något i huvudet 🤪. Husse och matte drack något bubbligt i höga glas, vi andra åt godis. Jag satt i min älskade ryggsäck mittemellan husse och matte, Sandie satt i mattes knä och Zessa i husses. Ingen var det minsta rädd. Sandie mallade sig och sa att hon sett ett ÄNNU häftigare fyrverkeri på Kumla Torg när hon var 4 månader. Då satt hon innanför mattes stora fårskinnspäls för det var jättekallt och snö det året. Zessa sa att hon tyckte fyrverkerier var överskattade och borde förbjudas för att många är rädda. 

Sen blev det som sagt 2020. Husse och matte hade bestämt att inte köpa julklappar till varandra i år utan något kul till sig själva. Husse köpte nya gummiplattor till sitt bordtennisracket! Hur kul är det?? De var antagligen av guld för de kostade nästan 4-siffrigt som matte säger. Matte köpte en kurs i tävlingslydnad till MIG! Som om jag skulle behöva det! Och dessutom var det ju till sig själv hon skulle köpa något 🤔. Fast hon säger att hon kommer gå med på kursen. Den är där jag gick på valpkurs för på "vår" klubb hade de bara en på lördagar. Jag tror matte vill gå med för att det var goda kakor där. 

Jag kan (om jag vill) fot, sitt, ligg, under, över, genom, låda och sju. Just nu tränar jag på "stanna", "slalom" och "runda". Min syster Maze har tagit titeln RLDN 😲, jag vill också ha en titel men matte säger att jag tränar för lite 😠. Det är väl hennes fel i så fall! Men jag ska vara med på tävlingar första helgen i april iallafall. Då ska jag debutera i freestyle och HTM. Matte tror inte jag kommer "vara mogen" för det men har lovat att jag ska vara med i allafall. I freestyle ska jag köra till Chihuahua-sången och i HTM tränar vi till Magnus Uggla "Det går bra nu". Jag tror matte är lite ironisk när hon valde den 🤔.

Idag var jag ENSAM hemma i en hel timma!! Husse var visserligen ute i trädgården men matte, Sandie och Zessa hade åkt på noseworkträning och jag ansågs inte tillräckligt bra för att få följa med 😠. Matte sa visserligen att jag skulle få åka nästa gång men jag var arg på henne en lång stund, säkert tio minuter. Givetvis hade det varit jättekul på träningen, Zessa berättade noga om alla sex olika söken och att både Totte och Bertil (två snygga chihuahuakillar) varit där. Nästa gång SKA jag åka med!

Annars är allt bra, matte har fått en knäpp idé på promenader och säger plötsligt "sitt" och då ska alla jättesnabbt sätta sig ner. Sandie är snabbast, Zessa är oftast ganska snabb också. Jag brukar ibland låtsas som om jag inte hört vad matte sa, särskilt om det är blött. Vem vill bli blöt om rumpan, ja tydligen både Sandie och Zessa, men INTE jag. Då blir matte lite vrång för hon har lyssnat lite för mycket på Fredrik "Hundcochen"s pod och bestämt att vi ska sätta oss när vi möter en hund vi inte gillar och att vi då måste träna när vi inte möter en hund. Jag tycker det är en dålig idé men om man inte sätter sig får man inget godis! Fatta vad orättvist! Jag gillar godis jättemycket och jag är bra på att märka om det är godis eller mat. Zessa och Sandie tycker det är samma sak men det är stor skillnad tycker jag. Igår kokade matte dillkött och då blev det jättemycket som skars bort innan koket. Det fick koka i egen kastrull och bli hundmat. DET var riktigt godis det 😋. 

Slick på nosen från lydigare och lydigare Tazza 💋