Veckans Voff

10. apr, 2021

Vaff!

Nu har vi firat påsk och det var precis som vanligt! Jag tvingades ha gula fjädrar på mig, Zessa fick ha häxhatten, Sandie scarlett, Zorro och Bonzo fick också ha fjädrar och vi kände oss som idioter allihop utom Bonzo som sa att en snygg hund som han är snygg i allt 😎. Ja, ni kan ju se på bilden hur vi såg ut! Minimatte i mitten var däremot väldigt söt men hon viftade väldigt med sin kvast. 

Nu ska jag berätta om DPP. Alltså, Den Perfekta Platsen för att "fixa nummer 2" som matte säger ibland. Många tror att man kan ta vilken plats som helst 😲. En av dem är Zessa. Hon bestämmer sig för att hon är nödig och så tar hon första bästa plats! Det kan till och med vara på gatan!!! Det vet väl ALLA att DPP aldrig kan vara på asfalt! Zessa bara ruskar på sig och säger "vem bryr sig". Sandie har mycket bättre koll på vad som kan räknas till DPP. Hon anser att en optimal DPP är gräsbevuxen och alltid lutar. Om det inte finns någon lutning så kan hon acceptera en kant som invid ett staket eller ännu hellre ett hörn med staket på två sidor. Jag anser att förutom de kraven Sandie ställer så måste det också finnas en liten trevlig tuva. Matte fattar inte det här med DPP.  Hon har ibland väldigt dåligt tålamod med att hitta DPP. Särskild när det är kallt och regnar. Här Tazza, kan hon säga, sätt dig här, och så pekar hon på en vanlig trist gräsyta. Ingen normal hund skulle sätta sig där (ja, utom Zessa då men hon är liiite onormal i det fallet). Jag tycker inte man ska styras av väderleken när man letar efter DPP. Det får helt enkelt ta den tid det tar och den som letar efter något gott letar aldrig för länge som ordspråket säger (eller något liknande iallafall).

Jag tränar fortfarande på de tre moment jag har kvar för att bli en "fantastisk chihuahua" fast husse säger att jag redan är en fantastisk chihuahua. Jag anser att jag är klar med "hoppbana" och så tränar jag just nu på mellan både framåt och bakåt, jag tycker själv att jag kan det nu men matte vill vi ska fila lite till 🤪. Zessa har gjort en Påskutmaning som verkade kul, jag fick prova en del av övningarna också men jag fick minsann ingen fin gul rosett som Zessa fick. Matte säger att jag ska bli klar med "fantastisk chihuahua" först. Segt!

Nu säger matte att jag inte kan skriva mer för hon måste tillbaka till Åsele. Hon har varit där en vecka nu fast inte på riktigt utan bara i kyrkböckerna. Hon har bestämt sig för att minimatte ska ha ett släktträd med 10 generationer åt alla håll och har börjat med minimattes farfars far. Alla hans släktingar var från Norrland, flera var samer och en del var från Finland. Hon är jättenöjd för hon är på god väg att hitta alla 512 personerna som ingår i 10:onde ledet om minimatte räknas som nummer 1. Hon säger att kyrkböckerna och andra källor i Norrland är de bästa hon någonsin sett och önskar att samtliga i släktträdet hade varit norrlänningar. Men på mattes sida finns nästan ingen norrlänning förutom prästen i Nordingrå som är mest känd för att medverkat under häxprocesserna (matte vill att jag påpekar att det var inte han som var värsta utan det var prästen i grannsocknen och att "vår" präst försökte avstyra mycket av domarna och nog räddade en del). På husses sida finns det inte en enda känd ana som var från något annat ställe än norra Västergötland. Snacka om urvästgöte. 

Ja ja, jag ska sluta nu! Slick på er alla från Tazza som ska ut och leta efter DPP nu 💋

 

12. mar, 2021

Vaff

Idag har vi varit i hundhallen. Matte sa att vi hade massa övningar vi fått bakläxa på och måste göra om 😲. VEM har gett MIG bakläxa!!! Tja sa matte, din gammelmatte bland andra, hon tyckte inte du var tillräckligt bra på tunnlarna och hopphindren. Skulle jag inte vara tillräckligt bra! Det var det värsta jag har hört. Men då sa matte att hon inte heller tyckte jag var tillräckligt bra 😲! Och inte Lisa och inte Nova heller! Fattar ni att ALLA har gaddat ihop sig mot mig. Därför skulle vi till hundhallen och göra om idag. Men matte snåljåpen hade bara hyrt en timma. Jag tror inte hon räknat med att Zessa skulle göra om så mycket så vi hann inte ens fundera på att ställa upp hindren! Den får vi göra i påsk.

Men tunnlarna hann vi tyvärr ställa upp. Jag gillade inte tunnlarna, en var knölig och en hade någon kissat i. I den så kissade Zessa för säkerhets skull en gång också, för, som hon sa "vi måste ju visa vilka det är som bestämmer här". Matte blev sur på Zessa då och fick torka upp och spruta medel. Det tog tid från träningen påstod hon. Sen sa hon att vi allihop var usla på tunnlarna idag. Jag körde några varv ändå men bara ett av dem blev filmat, självklart det sämsta 🤪. Matte har hotat med att vi måste göra om det igen men då får hon nog hyra 2 timmar nästa gång!

Häromsisten var vi på Bauhaus. Det är en jättebra affär för på dörren in dit sitter en skylt med en chihuahua (inte lika snygg som jag men ändå en långhårig) och så står det att hundar är välkomna. Jag fattar egentligen inte varför den behövs, hundar ska ALLTID vara välkomna. Husse skulle köpa 10 skruvar. Han letade länge och när han hittade rätt fanns inget pris på dem men han stoppade dem i en liten påse och så gick vi till kassan. Kassörskan visste inte heller priset så hon fick gå iväg och kolla. Det tog minst 5 minuter och när hon kom tillbaka sa hon att de kostade 8 kronor. Matte betalade och så fort hon gjort det sa hon till kassörskan "du frågade inte mig om jag har något Bauhauskort". Hon hade i väntetiden nämligen läst en skylt där det stod "om jag glömmer fråga dig om Bauhauskort får du en förpackning med 50 värmeljus". Kassörskan var tvungen att gå och hämta ljusen åt matte och husse höll på att skämmas ihjäl när hon kunde med att kräva 50 ljus när vi bara handlat för 8 kronor. Matte hävdade bestämt att finns det en skylt så gäller den 😎.

Nej, nu är man trött efter alla tunnlar, som ni ser på bilden måste man vara snabb för de bästa platserna går alltid först. Zessa har tagit den i husses säng och det är den alldra bästa för han lägger sig på kanten då. Matte är mer burdus och knuffar undan den som ligger på mittplatsen i hennes säng. Fräckt va! Nu ska jag upp och ta husses plats!

Slick på Er alla från Tazza

 

20. feb, 2021

Vaff!

Jag är en skicklig chihuahua 😎! Ja, jag förstår att det inte kom som en överaskning för någon av er men nu har jag papper på det också för jag har klarat nivå 3 i chihuahuacirkelns utmaning och fått titeln "SKICKLIG CHIHUAHUA". Sandie och Zessa har klarat nivå 4 och fått tilteln "FANTASTISK CHIHUAHUA". det bekymrar inte mig speciellt mycket för jag kommer också snart klarat den! Men då säger matte att "det kommer nog ta ett tag Tazza för det är mycket du inte kan" 😠. Vad är det för dumheter!! Vad är det som jag inte skulle kunna?? Då säger matte att "du kan till exempel inte stå still Tazza". Det var det sämsta jag hört! Ska man premieras för att stå still 😲. Det heter ju aktivitetsutmaning! Vem har hört talas om aktiviteten "stå still"? Ni hör hur det låter om husse frågar matte "vad ska du på för aktivitet ikväll"? Matte svarar "jo, jag ska stå still 🤪🤪. Husse skulle INTE tycka det var en aktivitet iallafall.

Idag låg jag förresten still en lång stund, säkert minst 10 sekunder. Matte fick skynda sig för hon skulle gå 6 meter fram och tillbaka under tiden. Hon hann nästan 🤩. Jag har förresten gjort flera moment på HÖGSTA nivån, till exempel "gottekorridoren". Den var jätteenkel. Så har jag gjort "hög gömma" och jag hittade den snabbast av ALLA!!! 

På fotot ser ni mig med diplomet för nivå 2, mina rosetter har inte hunnit komma än men jag ska ta massor av idolkort som jag kan signera med tassavtryck och ge er sen så fort de kommit 🙂.

Vi är i Fjällbacka nu och matte ska ta ut tunnlarna och några hinder på måndag så jag kan klara fler moment i utmaningen. All snö försvann idag så matte tror det torkat till på måndag men med tanke på att det regnat hela dagen idag så får vi se. Jag kommer tvinga matte att bära ut tunnlarna även om det är blött!

Vi åkte vägen om handkirurgen i Örebro när vi åkte hit för matte har haft en "triggertumme" på höger hand nu i en månad. I torsdags blev det värre och då ringde matte handkirurgjouren på sjukhuset och fick komma dit igår morse. Där fick hon en spruta och en sorts skena. Om hon inte blir bättre hotade de med kniven 😲. Hon säger att hon redan är bättre 😀!

Idag fyller GMF 91 år och på måndag fyller GMM 89. Man kunde tycka att de skulle få en vaccination i födelsedagspresent men matte tror att de har fullt upp med att vaccinera alla chefer. Hon läste idag att Sverige fått 862 000 doser hittills och använt 586 000. Man kan undra var de gömmer undan de andra 276 000 doserna? Fattar dom inte att GMF och GMM ska ha en present! Själv klarar jag mig just nu utan vaccination eftersom det inte är några aktiviteter där man träffar andra hundar. Men så fort det börjar har matte hotat med att vi måste fylla på kennelhostan. Jag HURRAR iallafall för GMF och GMM och skickar nospussar 😘.

Idag har vi sett "Mello". Det är en tävling där dom sjunger. Sen röstar man med sin telefon. Då måste man först ladda ner en app. Både matte, lillmatte, lillhusse och till och med GMF och GMM har den appen. Husse har inte haft den för han är allergisk mot alla sådana appar. Men i år bestämde han sig för att han ville rösta trots att han även är allergisk mot telefonröstning. Då skaffade han appen. Eller, matte laddade ner den till honom och fixade inloggning och sen satte hon igång den via en länk på husses e-post. Sen röstade matte åt honom också, fast husse sa vad han ville rösta på 😀. Sen sa han "hur mycket kan man rösta egentligen" när han såg matte sköta röstningen genom att slå hundra gånger ungefär med pekfingret på hjärtanet. När matte visade att man måste klicka massor av gånger för en enda röst bara han skakade på huvudet och sa att han redan ångrade appen. Men sen gick den han röstat på till final och då var han lite nöjd ändå.

Nej, bäst att natta nu, husse och Zessa har redan lagt sig!

Puss på alla men mest på GMF och GMM från den skickligaste chihuahuan, Tazza 😘 

 

 

1. feb, 2021

Vaff!

Idag startade bästa utmaningen! Nämllgen Chihuahuacirkelns Aktivitetsutmaning i 5 nivåer! Jag tänker klara ALLA!!! Då blir man "professionell chihuahua".  Sandie säger att hon redan är professionell chihuahua men bara för att hon är så ödmjuk ska hon vara med och visa alla andra hur ett proffs gör. Matte säger att hon nog måste träna om hon ska klara det men Sandie säger att hon tänker vila sig i form 🤪. Jag tänker iallafall träna för hela min släkt verkar delta och då vill man ju inte vara sämst. Båda mina systrar, min mamma, min morfar, en faster och så Sandie, Zessa, Bonzo och Zorro är med! Apropå Bonzo så klarade han Mästerrosetten i 75 trick på 100 dagar igår 😎. Det är JÄTTEBRA, tror inte det finns många hundar som är helt blinda mer som klarat det.

I helgen var vi i Fjällbacka. Det var jättemycket is på havet och kallt om tassarna. Husse slog upp isen med ett spett eftersom vår isätare (det är ett monster som vi sänker ner vid bryggan och som då ska äta upp isen) hade fått ett strömavbrott. Den var över en dm tjock, isen alltså. Jag tyckte bäst om att prata med människorna som åkte skridskor på isen. 

Husse, matte och jag gick Veddörundan också. På bilden ser ni husse och mig när vi stannade och tog en fika. Det var så isigt så på vissa ställen kunde jag inte gå för jag bara kanade på den tjocka isen! Bäst var det då att sitta i husses jacka när vi skulle klättra över svåra ställen. Men det var goda saffransbullar på fikat så promenaden var på hela taget helt okey.

Idag hann vi bara träna lite på morgonen för sen skulle matte läsa om köldskador. Inte för att någon av oss har en köldskada men matte ska prata om det i MixMegapol imorgon bitti. Det var nog ingen annan som var så dum att de ville ha det konstiga ämnet men när de frågade matte om hon kunde ta det sa hon att "javisst, frusit har man ju gjort många gånger". Men som straff får hon läsa på nu. Jag ska inte lyssna, man vill ju inte skämmas. Hon ska dessutom prata 2 gånger, både i Göteborgsvarianten och den vanliga. I Göteborg kommer de fråga varför Charlotte Kalla fryser mer nu än förr. Jag tror inte matte har en aning om det men hon tänker säker ljuga ihop något plausibelt (kolla vilket fint ord jag lärt mig, det betyder trolig). 

Nu ska jag lägga mig och vila inför morgondagen, den kan bli jobbig!

Slick på alla från Tazza 💋

 

 

20. jan, 2021

Vaff!

Jag är en MÄSTARE/EXPERT/STJÄRNA, you name it!!! Jag har klarat 75 trick på 100 dagar och fått Mästarrosetten 😎 ni kan se det på det fantastiskt snygga fotot här ovan. Jag är bara SÅÅÅÅ BRA. Det tycker till och med matte och hon är fortfarande förvånad över att jag klarade det. Efter det så har jag också kommit upp i högsta nivån på vår brukshundklubbs trickutmaning i 3 nivåer. Att Sandie och Zessa redan klarat högsta nivån bekymrar mig inte så mycket för jag kommer också klara det så fort matte och jag åker till ett ställe där man kan träna utan att runda små barn, pianostolar, utskjutande väggar och liknande. Det är väldigt många moment när man ska springa fram till något som är 10 steg bort. Matte räknade ut att 10 steg är lite drygt 6 meter. För mig blir det 15 hundlängder minst men för de flesta andra (fast inte Zessa och Sandie då) är det bara ungefär 6 hundlängder. Hon mätte Sebbe, vår springer spanielgranne, för att räkna ut det och han var 1 meter från nos till baken medan jag bara var 40 cm. Sen sa hon att hon bara tyckte det var intressant att se skillnaden men att man absolut inte får klaga eftersom det ju bara är jättekul att det ordnas onlineaktiviteter. Snart kommer världens roligaste aktivitet men det är en hemlighet än så länge så det får jag berätta nästa gång 🙃.

Häromdagen var vi i Jönköping igen. Zessa var hos veterinär Nanna, det var troligen sista gången. Det tycker Zessa var skönt! Jag och husse skulle gå en promenad. Sandie ville inte följa med, hon sa att hon skulle vakta bilen 😀. Det visade sig vara tur! Utanför på parkeringen såg vi en schäfer med sin matte. Husse tyckte den såg opålitlig ut och det visade sig vara helt rätt! Plötsligt slet den sig och rusade rakt mit mig 😠. Husse slet upp mig direkt och hann precis innan schäfern tänkte hugga. Tur att husse inte hade 2 hundar att ta hand om då! Schäferns matte kom springande och sa "jag ber så mycket om ursäkt". Då spände husse ögonen i henne och sa att "och vad hjälper det om min hund hade skadats". Då sa hon att "jag kunde inte hjälpa det" men husse var jättearg och sa till henne på skarpen att "det kunde du visst det! Det är din hund och ditt ansvar så du ska se till att din hund inte kommer loss utan att du ska ha full kontroll på den". Sen sa husse att man inte ska ha en hund man inte klarar av och något om att man måste ha pli på sin hund. Jag nickade instämmande och sa pilutta dig till schäfern. Rätt åt den att den var tvungen att gå till veterinären tyckte jag men matte sa att så får man inte säga.

I helgen firade vi två som fyllde år 😀. Den ena var husse, han fyllde så mycket att vi slutat räkna nu. Men han ser mycket yngre ut för han fick en fraxlaser i för tidig födelsedagspresent så nu har han inte en fläck i ansiktet och mindre "häng". Den andra var lillhusse. Han fyllde mycket mindre men inte så lite att vi hade ljus på tårtan! Matte erbjöd honom en laser också men han var mer skeptisk. Vi åt goda ben, tårta och annat gott när vi firade.

Minimatte Alma kan nästan säga Tazza nu. man kan tycka att hon borde lärt sig det först men hennes tre favoritord tidigare har varit mamma, momo och Zessa! Det dröjer säkert innan hon kan säga Sandie! 

Idag fick jag ett superfint utställningskoppel som matte vunnit på FB i Aktiv Chihuahua. Det var svart med gröna pärlor. Jag provade det direkt och det passade jättebra. Fast det finns inga utställningar än men vi får se i sommar.

Puss på nosen på alla från Tazza 💋