Veckans Voff

27. jun, 2021

Vaff!

Jag har blivit en FANTASTISK CHIHUAHUA idag! Ja, det var ju i och för sig igår också men idag tog jag titeln på nivå 4 och fick den jättestora fina röda rosetten!! Det var tack vare att matte slutade envisas med att vi skulle klara "gå baklänges mellan benen" och tog ett annat moment som jag redan kunde. Det hade hon kunna gjort för länge sedan men hon påstod att baklängesgång mellan ben är något man har en enorm nytta av hela livet 😲. Jag säger som GMF "f-n tro´t". Nu gjorde vi iallafall momentet "sitt still som en staty i minst 60 sekunder" och det gick fint direkt fast matte inte trodde att jag kunde sitta still så länge 😎. Zorro blev "Skicklig chihuahua" och tog den blå rosetten idag. Han säger att han redan VET att han är den mest professionella chihuahuan så han behöver inte ha bråttom att visa det. Men JAG har iallafall anmält mig på den professionella nivån nu 🤩 så nu tycker jag matte ska sluta kalla mig för "trollet". Jag vill att hon ska kalla mig "prinsessan" precis som hon gör med Zessa. Men då säger hon bara att "men Tazza, du är ju mitt lilltroll" 😠. Sandie kallar hon för "skrot" och ibland för "skrotan". Det låter inte heller så fint men matte säger att det är ett jättefint smeknamn. Men vad skulle ni välja om ni fick välja mellan Prinsessan, Trollet eller Skrot 🤪. Jag slår vad om att ni väljer Prinsessan!

Zorro och jag var och badade i havet igår tillsammans med minimatte, lillmatte och lillhusse. Alla badade fast jag doppade inte huvudet och inte ryggen heller 🙃. Dagen innan gjorde vi en midsommarstång som alla som inte var helt normala dansade och hoppade runt som grodor. Minimatte Alma tyckte det var jättekul. Jag och minimatte har lekt jättemycket. Hon kastar bollen till mig och jag hämtar den till henne. Vi tycker båda att det är kanon.

Just nu har matte mycket bestyr så vi har inte hunnit träna lika mycket som vanligt. Hon har nämligen övertygat GMM och GMF om att de ska flytta 🙂! När de sa ja och valde Linköping därför att det finns ett stort sjukhus och en bra ögonklinik där fixade matte en trygghetslägenhet på mindre än en dag!!! Hon var själv jätteförvånad över hur lätt det var men sen började alla telefonsamtal. Hon har ringt om bil, om larm, om hjälpmedel, om internet, om posten, om flyttlass och massor av andra saker. GMM har redan tagit ner gardinerna och lagt upp dem för att de ska passa i nya lägenheten efter att minihusse hämtat nyckeln och på order mätt fönstren 😀. Nu är det bara 10 dagar tills de flyttar så snacka om att allt gått med superfart!

Nu säger matte att vi måste borsta tänderna, jag tror inte jag kommer unden så slick på er alla från Den FantastiskaTroll-Tazza 😘

 

13. jun, 2021

Vaff!!

Jag har varit på min första riktiga tävling i nosework! Det var jättekul! Jag ska inte ljuga och säga att jag var bäst och vann men jag kan helt sannigsenligt säga att jag var snyggast 😎. Nu var det ju inte det tävlingen gick ut på men det är aldrig fel att vara snyggast. Matte var inte heller bäst men hon säger att hon var roligast (clown eller.....??) och smartast (nja....??). Nu ska jag berätta hur det var!

Först åkte matte och jag bil till ett ställe med massor av hästar utanför Uddevalla. Jag fick sitta kvar i bilen alldeles SJÄLV 😲 för matte skulle gå "banvandring". Hon var annars mest intresserad av var toaletten låg och så fort banvandingen var över rusade hon dit för att ingen annan skulle hinna före.

Jag startade som nummer 2 så matte och jag fick gå upp till det som kallades "väntplatsen" direkt. Matte sa till mig att leta efter en gömma på en bräda med 2 behållare på. Först tyckte jag det var onödigt lätt men eftersom matte envisades visade jag henne 3 gånger var doften var. Då fick jag RIKTIG KYCKLING!! Wow, jag hade kunnat visa den fler gånger om hon velat.

Se fick vi gå till första söket som var det som kallades "fordonsök". Det var en urgammal hästkärra och en vanlig bil. Jag kände med en gång att bilen var ointressant och koncentrerade mig på hästkärran. Matte trodde mig först inte när jag visade doften och när domaren sa att det var rätt blev hon superglad och jag fick massa kyckling. Sen var det "utomhussök". Konstigt namn, det första fordonsöket var ju också utomhus! Det bestod av en gräsruta där det låg massa saker. Ganska snart hittade jag en fläck som doftade UNDERBART!! Matte försökte få mig att fortsätta leta för hon fattade inte att man måste lukta klart. "Har någon kissat där" frågade hon domaren då. Domaren sa att det var flera stycken som kissat där. Ni fattar att det luktade gott! Tyvärr hann vi inte med något mer där för tiden var slut sa domaren, som förresten hette Eva precis som matte. Lite snålt kan man tycka men det var bara att gå till nästa station som var ett "behållarsök". Min paradgren så självklart hittade jag doften. Massor av kyckling igen och så var det dags för sista söket som kallades "inomhussök", även det lite märkligt eftersom behållarsöket också var inomhus. I alla fall upptäckte jag ganska snart att doften var på en stege. Tyvärr störde matte mig innan jag riktigt hann visa henne men matte sa att jag varit jätteduktig ändå och det var jag ju eftersom det var hennes fel att jag inte hann visa. Domaren höll med mig och sa att jag var jätteduktig och doftsäker (jag tror det är något bra) 😀. Hon sa att jag bara behövde mer rutin och det hade hon ju rätt i 😎.

Det var iallafall jättekul och både jag och matte är nöjda. 

Idag var Zessa på tävling i TEM fordonsök, då är det 4 stationer med bara fordon. Hon klarade alla utom det första och det var också mattes fel! Det är sant, domaren sa det också 🙂. På bilden kan ni se vilka jättefordon det var!

Appropå fordon har vi fått en ny "familjemedlem" som heter Vulcanen. Det är husses pensionspresent säger han och är en MC Kawasaki Vulcan 650S som husse så noggrannt beskriver honom. Han har snygg färg, är svart som jag! Husse tar en tur varje dag om vädret är fint. 

Nu ska jag sova, matte säger att vi ska träna imorgon så det är bäst att vara utvilad.

Slick på nosen alla och särskilt alla som höll tummarna för mig 💋Tazza

 

8. jun, 2021

Vaff!

Snart får matte döpa om den här sidan till Månadens Voff eftersom hon är sååå lat på att hjälpa mig att skriva! Visserligen har det varit lite mycket och hon har fått flera "reservdelar" varav den senaste var idag och bestod av 2 hörapparater. Hon tyckte inte hon behövde dem egentligen men det tyckte husse! Dessutom hade hon fått frikort på sjukhuset och tyckte att hon på något sätt ändå borde utnyttja det 😀. När hon kom ner till bilen och husse svängde ut klagade hon på att körriktningsvisaren var för högljudd! Hon var dock nöjd med att höra radion fast den var på lägsta volymen och när hon var inne på kondiset sa hon att hon hörde vad de vid bordet längst inne i hörnet pratade om!

Själv laddar jag för min FÖRSTA officiella noseworktävling på lördag. Det skulle egentligen vara ett behållarsök i Kolbäck men den har flyttats fram till juli och då upptäckte matte att hon anmält mig till TSM i Uddevalla när hon egentligen tänkt anmäla Zessa till både lördag TSM och söndag TEM fordon. Vet ni inte vad TSM är? Det betyder Tävling Samtliga Moment och då är det 4 olika sök. Ett fordon, ett ute, ett inne och ett behållare. Jag kan bara inne och behållare än! Matte sa till mig igår "vet du Tazza, det gör inget om du inte hittar någon gömma alls för det är bra träning ändå". Men jag vill helst hitta alla gömmor. När Zessa tävlade första gången hittade hon en gömma (den ute) men Zorro hittade ingen! Jag tänker att jag ska vara bättre än dem 😎.

Jag har laddat upp med att rest en del men första resan till Skåne fick jag inte följa med på utan jag och Zessa fick vara hemma hos husse medan matte och Sandie åkte tåg till GMM och GMF i Förslöv. Zorro och Bonzo var minsann med för lillmatte, lillhusse och minimatte åkte bil ner samtidigt. Men sen åkte vi ner igen förra veckan och då var både husse, Zessa och jag med. Vi bodde på två! hotell. Det berodde på att vårt favorithotell där det finns både hundsäng, vattenskålar och bra kissställen hade stängt på torsdagen. Så första natten bodde i inne i Ängelholm och så flyttade vi på fredagen till toppenstället Margretetorp där vi bodde nästa natt. Husse och matte hade en lång lista med ärenden de skulle uträtta åt GMM och GFF. Allt gick bra tills de kom till punkten "fåtölj som man reser sig lätt ur och som gick att hämta samma dag". En ganska omöjlig punkt visade det sig eftersom det mesta var beställningsvaror som kunde lecereras först 2 veckor senare. Efter flera turer runt norra Skåne köpte det till sist ett utställningsexemplar i Helsingborg och det visade sig vara jättebra. Den passade i rummet och GMF kunde resa sig ur den utan alltför mycket besvär.

Vi har varit i Fjällbacka också förstås. Där passade alla utom jag på att vara med i en rallylydnadstävling i Kiruna fast online. JAG borde verkligen fått vara med eftersom det är jag som är från Kiruna men matte sa att det var för svår klass för mig 😠. Det tror jag inte det minsta på för det var Zorro som vann av alla 39 hundar som var med. Han fick 99 poäng (av 100 möjliga). Zessa kom 13:e med 86 poäng och fick diplom. Sandie var arg för lillmatte höll kameran fel på alla hennes rundor utom den sista när matte upptäckte det. Sen hann hon inte göra någon mer för det började regna! På bilden kan ni se oss alla på trappan i Fjällbacka!

Nu säger matte att jag måste träna igen, jag tror hon är lite nervös. Men håll tummarmna för mig på lördag efter lunch så ska jag berätta om tävlingen nästa gång.

Slick på alla från Tazza, noseworkspecialisten 😎

10. apr, 2021

Vaff!

Nu har vi firat påsk och det var precis som vanligt! Jag tvingades ha gula fjädrar på mig, Zessa fick ha häxhatten, Sandie scarlett, Zorro och Bonzo fick också ha fjädrar och vi kände oss som idioter allihop utom Bonzo som sa att en snygg hund som han är snygg i allt 😎. Ja, ni kan ju se på bilden hur vi såg ut! Minimatte i mitten var däremot väldigt söt men hon viftade väldigt med sin kvast. 

Nu ska jag berätta om DPP. Alltså, Den Perfekta Platsen för att "fixa nummer 2" som matte säger ibland. Många tror att man kan ta vilken plats som helst 😲. En av dem är Zessa. Hon bestämmer sig för att hon är nödig och så tar hon första bästa plats! Det kan till och med vara på gatan!!! Det vet väl ALLA att DPP aldrig kan vara på asfalt! Zessa bara ruskar på sig och säger "vem bryr sig". Sandie har mycket bättre koll på vad som kan räknas till DPP. Hon anser att en optimal DPP är gräsbevuxen och alltid lutar. Om det inte finns någon lutning så kan hon acceptera en kant som invid ett staket eller ännu hellre ett hörn med staket på två sidor. Jag anser att förutom de kraven Sandie ställer så måste det också finnas en liten trevlig tuva. Matte fattar inte det här med DPP.  Hon har ibland väldigt dåligt tålamod med att hitta DPP. Särskild när det är kallt och regnar. Här Tazza, kan hon säga, sätt dig här, och så pekar hon på en vanlig trist gräsyta. Ingen normal hund skulle sätta sig där (ja, utom Zessa då men hon är liiite onormal i det fallet). Jag tycker inte man ska styras av väderleken när man letar efter DPP. Det får helt enkelt ta den tid det tar och den som letar efter något gott letar aldrig för länge som ordspråket säger (eller något liknande iallafall).

Jag tränar fortfarande på de tre moment jag har kvar för att bli en "fantastisk chihuahua" fast husse säger att jag redan är en fantastisk chihuahua. Jag anser att jag är klar med "hoppbana" och så tränar jag just nu på mellan både framåt och bakåt, jag tycker själv att jag kan det nu men matte vill vi ska fila lite till 🤪. Zessa har gjort en Påskutmaning som verkade kul, jag fick prova en del av övningarna också men jag fick minsann ingen fin gul rosett som Zessa fick. Matte säger att jag ska bli klar med "fantastisk chihuahua" först. Segt!

Nu säger matte att jag inte kan skriva mer för hon måste tillbaka till Åsele. Hon har varit där en vecka nu fast inte på riktigt utan bara i kyrkböckerna. Hon har bestämt sig för att minimatte ska ha ett släktträd med 10 generationer åt alla håll och har börjat med minimattes farfars far. Alla hans släktingar var från Norrland, flera var samer och en del var från Finland. Hon är jättenöjd för hon är på god väg att hitta alla 512 personerna som ingår i 10:onde ledet om minimatte räknas som nummer 1. Hon säger att kyrkböckerna och andra källor i Norrland är de bästa hon någonsin sett och önskar att samtliga i släktträdet hade varit norrlänningar. Men på mattes sida finns nästan ingen norrlänning förutom prästen i Nordingrå som är mest känd för att medverkat under häxprocesserna (matte vill att jag påpekar att det var inte han som var värsta utan det var prästen i grannsocknen och att "vår" präst försökte avstyra mycket av domarna och nog räddade en del). På husses sida finns det inte en enda känd ana som var från något annat ställe än norra Västergötland. Snacka om urvästgöte. 

Ja ja, jag ska sluta nu! Slick på er alla från Tazza som ska ut och leta efter DPP nu 💋

 

12. mar, 2021

Vaff

Idag har vi varit i hundhallen. Matte sa att vi hade massa övningar vi fått bakläxa på och måste göra om 😲. VEM har gett MIG bakläxa!!! Tja sa matte, din gammelmatte bland andra, hon tyckte inte du var tillräckligt bra på tunnlarna och hopphindren. Skulle jag inte vara tillräckligt bra! Det var det värsta jag har hört. Men då sa matte att hon inte heller tyckte jag var tillräckligt bra 😲! Och inte Lisa och inte Nova heller! Fattar ni att ALLA har gaddat ihop sig mot mig. Därför skulle vi till hundhallen och göra om idag. Men matte snåljåpen hade bara hyrt en timma. Jag tror inte hon räknat med att Zessa skulle göra om så mycket så vi hann inte ens fundera på att ställa upp hindren! Den får vi göra i påsk.

Men tunnlarna hann vi tyvärr ställa upp. Jag gillade inte tunnlarna, en var knölig och en hade någon kissat i. I den så kissade Zessa för säkerhets skull en gång också, för, som hon sa "vi måste ju visa vilka det är som bestämmer här". Matte blev sur på Zessa då och fick torka upp och spruta medel. Det tog tid från träningen påstod hon. Sen sa hon att vi allihop var usla på tunnlarna idag. Jag körde några varv ändå men bara ett av dem blev filmat, självklart det sämsta 🤪. Matte har hotat med att vi måste göra om det igen men då får hon nog hyra 2 timmar nästa gång!

Häromsisten var vi på Bauhaus. Det är en jättebra affär för på dörren in dit sitter en skylt med en chihuahua (inte lika snygg som jag men ändå en långhårig) och så står det att hundar är välkomna. Jag fattar egentligen inte varför den behövs, hundar ska ALLTID vara välkomna. Husse skulle köpa 10 skruvar. Han letade länge och när han hittade rätt fanns inget pris på dem men han stoppade dem i en liten påse och så gick vi till kassan. Kassörskan visste inte heller priset så hon fick gå iväg och kolla. Det tog minst 5 minuter och när hon kom tillbaka sa hon att de kostade 8 kronor. Matte betalade och så fort hon gjort det sa hon till kassörskan "du frågade inte mig om jag har något Bauhauskort". Hon hade i väntetiden nämligen läst en skylt där det stod "om jag glömmer fråga dig om Bauhauskort får du en förpackning med 50 värmeljus". Kassörskan var tvungen att gå och hämta ljusen åt matte och husse höll på att skämmas ihjäl när hon kunde med att kräva 50 ljus när vi bara handlat för 8 kronor. Matte hävdade bestämt att finns det en skylt så gäller den 😎.

Nej, nu är man trött efter alla tunnlar, som ni ser på bilden måste man vara snabb för de bästa platserna går alltid först. Zessa har tagit den i husses säng och det är den alldra bästa för han lägger sig på kanten då. Matte är mer burdus och knuffar undan den som ligger på mittplatsen i hennes säng. Fräckt va! Nu ska jag upp och ta husses plats!

Slick på Er alla från Tazza