Veckans Voff

26. sep, 2020

Vaff!

Oj vad länge sen det var jag skrev! Ni kanske tror att det inte har hänt något alls här!! Fel, fel, det har hänt massor 😀. Zessa tycker att det viktigaste som hänt var att hon kom 2:a av 50 hundar på fordonssöket på tävlingen i Kumla och fick silvermedalj plus att hon tog sitt tredje kvalificerade resultat i rallylydnad och fick titeln RLD F. Själv tyckte jag det var roligare när Zessa fyllde år häromdagen för då fick vi fläskfilé 😋. Det var roligt också när lillmatte fyllde år för då var vi i Linköping och firade. Zorro var jättefjäskig och jag tyckte han var riktigt snygg men matte satte byxor på Zorro hela helgen, jag vet faktiskt inte riktigt varför. På bilden ser ni när jag var på "ensamutflykt" med husse, matte, lillmatte och minimatte. Då tittade vi på ett slott bland annat. 

Jag har också börjat på nybörjarkurs i nosework hos Frida. Jag tyckte jag kunde leta redan men matte sa att "nu ska vi lära oss ordentligt". Det är jag, tre rhodesian ridgeback, en amstaff och så Elsa som är en blanding med lagotto och lite annat. Självklart är jag bäst 😎. Matte har lovat att jag ska få åka på en riktig tävling i höst där det ska vara 4 olika "behållarsök", alltså en massa lådor. Det ska bli jättekul! Sist vi tränade så skulle vi leta på en vägg, jag hade väggen på vänster sida och Wilma (en av ridgebackarna) hade höger sida. Plötsligt tvärstannade Wilma och skällde som en galning på mig. Hon hade inte sett att jag var där tidigare 😀 trots att jag väger 2 kg nu! Jag dissade henne helt och fortsatte leta och då fick jag beröm av Frida för att jag var så duktig att koncentrera mig på sökandet 😎. 

Vi har varit flera gånger vid Kvarntorpshögen och då tar husse trappan några vändor och vi gör olika noseworksök. Det är kul, vi lägger både utomhussök och fordonsök där. Matte säker att jag har blivit riktigt modig men för att bli ändå modigare har hon köpt en bok som heter "Blygerhundar", just nu tränar vi på att stå i små pajformar 😲🤪. Zessa bara klev i och undrade sen hur länge man skulle stå där innan man fick något gott. Jag kliver i med framtassarna och det tycker jag räcker faktiskt. 

För 2 veckor sedan var jag, Zessa, Sandie, Zorro, Bonzo, Alma, lillmatte och matte i Skåne och hälsade på GMM och GMF (gammelmormor och gammelmorfar alltså). Vi bodde på ett trevligt hotell vid havet. Matte och lillmatte badade, det var snorkallt, jag kände efter med ena tassen! Det tyckte lillmatte också men hon ville inte vara sämre än matte så hon hoppade i iallafall. Husse säger att matte nog har ett tjockare fettlager som skydd eftersom hon inte tyckte det var särskilt kallt 😀. Första natten sov matte hos GMM och GMF för de skulle åka till Helsingborg tidigt nästa morgon för att GMF skulle få en ny pacemaker 🤭, det är en dosa som är som ett extrahjärta säger matte. De gick upp klockan 4 på morgonen utom matte som vägrade gå upp före 5. Sen var de så tidiga så matte fick lusköra för att inte vara på sjukhuset före personalen 😀! Lillmatte skötte oss andra på hotellet och hon hade fullt upp. Hon blev rätt störd när hon hittade den bajsklutt efter mig (som hon inte hittat när hon letade ute) i sin säng. Hon somnade före oss alla inklusive minimatte! 

Den här helgen är lillmatte, lillhusse, minimatte, Zorro och Bonzo nere i Skåne igen. De hälsar på GMM och GMF och så ska de ta "Bronko" med sig hem. Bronko är GMF´s golfmoped som lillhusse ska bli ny husse till eftersom han fortfarande inte får gå så långt för sin fot. 

Vi är i Fjällbacka, Zessa har sin efterlöp-kräkperiod så hon äter inte nästan något. Matte är lite orolig för det så hon pratade med Siris matte som är veterinär och Siri har ofta likadant så just nu får Zessa vad hon vill till mat fast egentligen borde hon ha skonkost men hon vill bara ha rå köttfärs, hon påstår att det kan kallas skonkost men det tycker jag är tveksamt!

Nu ska jag ut till köket och kolla om jag också kan få lite "skonkost" 😀

Slick på nosen till alla från Tazza

 

15. aug, 2020

Vaff!

Vi har varit på flera utflykter senaste veckan 🙂. Först var vi i Bärfendal, har ni varit där? Det kanske ni har utan att veta om det för matte missade först att vi kommit dit och åkte förbi. Ni fattar vad litet det var va! Iallafall skulle vi dit för att där finns vår ögonveterinär som heter Viveca. Jag ser jättebra så jag tyckte det var helt onödigt att åka till en veterinär för att få veta det men matte har lite avvikande idéer om sånt. Sandie och Zessa hade varit där förut så de var lite tveksamma till att gå in men jag travade på bara. Det var jättekul där ända tills Viveca droppade något i mina ögon 😮. Efter en stund såg man sämre än innan viklet man kan tycka är lite märkligt hos en ögonspecialist! Zessa fick också droppar. Sandie fick däremot klippa klorna, jag tycker det är värre än droppar. Sen lyste Viveca med en lampa i mina ögon och sa att de var vackra som kristallkronor 😎. NEJ, jag ljuger inte, hon sa så. Sen fick jag ett papper på att jag har Sveriges snyggaste ögon (eller något liknande). Zessa fick också ett sånt papper men bara på att de var bra, inte att de var de snyggaste. 

På helgen var både Sandie, Zessa och Zorro på noseworktävling igen och Sandie var jättemallig för hon kom trea och fick bronsmedalj 😲. Jag fick inte följa med men nästa gång SKA jag med för i torsdags var vi i Göteborg och jag klarade doftprovet 😀. Egentligen skulle jag säga att matte klarade doftprovet, själv klarade jag det redan första gången men denna gång gick det bra för matte också. Jag visade matte nästan direkt vilken låda det var men matte insisterade på att vi skulle kolla alla lådor fast de andra var helt ointressanta. När vi kom tillbaka till den rätta visade jag matte igen och då sa hon äntligen "markerat" och domaren sa att det var rätt. Då fick jag godis. Sen fick matte beröm av domare för att hon varit noggrann!! Det var väl JAG som skulle ha beröm 😎. Sen fick jag en jättefin rosett, ni kan se ett foto på mig och rosetten på min noseworksida 😀.

Efter doftprovet åkte vi på agilitytävling i Härryda. Min första tävling! Det kallades tunnelrace för att det bara var massa tunnlar. Det var jättekul! Fatta vilken häftig matta dom hade INOMHUS! Man sprang hur bra som helst på den. Först hoppade jag över ett hinder, sen sprang jag jättemycket medan matte uppmuntrande ropade "Tazza", "här" och "tunnel". Jag sprang genom flera tunnlar men matte verkade inte nöjd. Sist hoppade jag över hindret igen, då fick jag applåder av domarna så jag passade på att hälsa på dem innan vi gick ut. Zessa sa att jag gjort allt fel 😠. Att man var tvungen att springa genom de tunnlar matte pekade på och i tur och ordning! VEM har bestämt det? Säkert Zessa för hon fick en jättefin rosett och en påse med väldigt goda kycklingbitar eftersom hon sprag nästbäst av alla 😎.

Husse gjorde också doftprovet men bara hemma i köket. Han fick också 12 lådor och så kröp han runt och luktade på dem! Han fick också godkänt prov men ingen rosett. Och matte får inte visa korten hon tog när han gjorde provet 🤪.

Vi åker mycket båt också. På bilden ser ni när vi var på havet häromdagen. Husse och matte badade men det var så mycket brännmaneter så jag slapp. Ryktet säger att maneterna försvunnit idag (dom gör det när det blir varmare i vattnet) så vi får se om jag doppar mig imorgon 🙂.

Idag firade vi Sandies födelsedag, hon fyller 14 år, det är jättegammalt tror jag. Vi startade redan till frukost med skinkbitar i maten och sen fick vi gräddmjölk över färskfoderbullarna på kvällen. Alla fick välja vilket ben man ville ha men jag såg nog att husse gav BÅDA benen till Sandie! Det ska jag också ha när jag fyller år. 

Nu ska jag "pinka natta" och sen ska jag sova, tänket ta mittplatsen i husses säng tror jag.

Slick på nosen från Tazza 😘

 

27. jul, 2020

Vaff!

Vi har fått våra nya hinder nu! Ett supersnyggt rosa däck som är delbart men som matte säger aldrig någonson kommer att behöva "visa" det eftersom ingen av oss nuddar det så mycket att det är ens minsta pytterisk att det skulle behöva "gå isär" och så ett supersnyggt tävlingsslalom i vitt och rosa. På bilden ser ni mig i full fart över ett av våra nymålade rosa hinder. Jag är jättebra! Matte tycker också det 😀. Är fortfarande liiite skeptisk till det matte kallar balansen men får jag tillräckligt med lammgodis funkar den också. 

Matte säger att jag är så superbra att jag ska få vara med på ett tunnelrace i Göteborg samma dag vi ska dit på doftprov. Låter som en toppendag! Först leta efter eukalyptus, få godis och rosett, sen köra tunnelrace, få godis och rosett 😎. Matte tycker inte jag ska ta ut det där med rosett i förskott men jag tycker man ska tro på sig själv! Det står i den boken matte just nu läser. Den heter "Mental Tuffhetsträning" och den har hon fått av han som skrivit den. Han heter Lars Erik Unestål och troligen tyckte han att matte behövde den 😀. Det hade han rätt i! 

Lillmatte, lillhusse, minimatte Alma, Bonzo och Zorro har varit här flera veckor. Zorro, Zessa och Sandie var på noseworktävling i Uddevalla. Zessa skröt väldigt med att hon nästan tog diplom. Men då säger jag som Gunde Svan att "nästan gillas inte på fortet". De ska få tävla igen nu i helgen och jag får inte vara med 😠. Matte säger att "det är för att du inte klarat doftprovet Tazza" men då undrar jag vems fel DET var!! Inte mitt iallafall. Jag hittade ALLA gömmor matte lagt senast utan att matte ens bad mig leta. Smart som jag var gick jag FÖRE Zessa och hittade dem först. Då var matte tvungen att ge mig godis eftersom man MÅSTE få det när man hittar en gömma.

Igår visade matte mig ett foto på min syster Maze som tydligen vunnit en tävling i rally i Kalix. Jag visste inte ens att hon kunde köra bil!! Matte verkade vilja framhålla henne som ett föredöme för mig men det enda vi gör med bilen här är ju att leta efter gömmor på den så jag vet inte hur hon har tänkt att jag ska lära mig köra. Idag fick vi föresten åka i kofferten med en massa tomma påsar och annat. Sandie klättrade över allt skräp till baksätet och lade sig på den bästa platsen där men Zessa och jag satt snällt kvar bland påsarna. 

Vi spelade golf idag också. Jag hjälper husse med hans bag och klubbval. Det gick "så där", matte vann. Det är nog för hon har läst den där boken om tuffhetsträning tror jag. Apropå bok så köpte hon en bok igår av en släkting. Han hade skrivit den om folket på 1600-talet på Längers gård på Gotland och kalkbruken där. De som bodde där var släkt både till matte och honom. Mattes farmors morfars mors släkt ägde den gården och bodde där i flera hundra år. Sånt där går matte igång på, själv tycker jag det är mer intressant att fundera på vilka sorters ben vi har hemma. Idag fick vi en jättegod sort som Sandie och Zessa fått på noseworktävlingen. 

Nospussar till alla från Tazza 💋

 

25. jun, 2020
25. jun, 2020

Vaff!

Matte säger att jag har blivit ett matvrak 😲 och det HAR jag!! Ingen av oss vet hur det gick till men plötsligt började jag äta min mat själv från tallriken och vips så åt jag lika fort som både Sandie och Zessa 😎. Jag vet inte vem som blev mest förvånad men nu säger matte att jag "äter oss ur huset". Jag äter allt jag får och provar att knycka av de andra också fast det går inte så bra, iallafall inte av Sandie för hon blir sur då. Zessa är snällare och skulle nog dela med mig om det inte var så att hon är så snabb så ingen äter fortare. Fast i morse ville hon inte ha sin mat så då åt jag upp hela hennes portion också 😀. Sen ville hon ha den bara en timma senare och då fick hon en ny portion. Eftersom det är så varmt (+29 grader) fick Sandie och jag varsin pyttebit också med mycket vatten på. Jag åt allt! 

Matte och husse tyckte vi skulle ut och bada efter lunch. De badar bara från båten så då tyckte de att vi också skulle få bada eftersom det var så varmt. Zessa badade först, matte satte mig ute vid badstegen och sa att jag kunde titta på vad skönt Zessa tyckte det var. Jag blev inte imponerad, det syntes tydligt att hon gärna ville gå upp! Sen var det min tur, jag simmade själv på djupt vatten i min flytväst! Det kan ni se på videon här ovanför 🤩. Husse var lite feg och ville gärna hålla i mig så han inte skulle sjunka som ni ser. Han sa att det var 22 grader i vattnet men det skulle jag vilja kolla själv!

Jag simmar trots allt inte lika bra som Alma! På midsommarafton badade Alma för första gången i havet. Det var vid Mittskär och det var bara 18 grader i vattnet då. Hon plaskade i som hon aldrig gjort annat och avslutade badet med ett torpeddyk 😲. 

Annars tränar jag "sitt". Matte har upptäckt att jag är usel på "sitt" så nu måste jag träna varje dag för matte har i ett anfall av vansinne anmält mig till en dubblerad lydnadstävling i Motala!! Hon ångrar sig redan men jag tycker inte det känns jätteviktigt att kunna just "sitt". Jag kan ju en massa andra saker och förresten kan jag "sitt" också. Iallafall när jag har lust 😀. Matte tror inte att jag vinner men vi får väl se.

Nu ska jag sova lite skönhetssömn, inte för att jag behöver men alla andra här i flocken behöver det så jag får sympatisova.

Slick på nosen från Tazza 😘