Veckans Voff

10. sep, 2022

Vaff

Precis som i England har vi nu också "landssorg" eftersom vår drottning också har dött 😥. Sandie dog förra fredagen efter att hastigt blivit dålig och precis som drottning Elisabeth blev hon mycket gammal. Skulle man räkna ett hundår som 7 människoår så blev hon 112 år! Precis som drottning Elisabeth jobbade hon in i det sista, inte för att hon var tvungen utan för att hon ville det. När Zessa eller jag tränade trick satt Sandie och småskällde för att det skulle bli hennes tur att få träna. Sina sista trick som matte spelade in utförde hon 2 dagar innan hon dog. Det gjorde att hon igår, prcis en vecka efter sin död fick titeln Amerikansk Avancerad Trickhund - masternivå (ATD-masters). Zessa och jag fick samma titel också för vi har tränat jättemycket.

Nu ska Zessa och jag gå vidare till först Amerikansk Expert Trickhund - masternivå och därefter Amerikansk Trick Champion 😎! Sandie har redan spelat in en del trick till de högre nivåerna och om det är tillräckligt många kommer matte att skicka in dem också för att hedra henne 😘. Jag ska också fixa mina sista trick för att bli "Professionell Chihuahua". Det har Zorro blivit nu så jättegrattis till honom 🤩. Jag håller på att träna på "vändhopp" och backa långt. Zessa tränar på att sitta på mattes rygg och spana samt "vändhopp" hon också men hon kan det redan och vänder jättebra så hon tränar när matte står mer upp nu.

Ni kanske undrar varför vi tränar så mycket trick men både Zessa och jag håller på att sätta ihop våra freestyle klass 2-program och då måste man kunna mycket mer. 

Förra helgen var jag på Rallytävling. Den var för nybörjare, lite B tycker jag för jag räknar mig faktiskt inte som nybörjare i någonting!! Fast det kanske menas att det är matte som är nybörjare 🤔. Iallafall tyckte matte det gick dåligt men vi hade en klass till kvar och där tyckte matte det gick bra. Domarna tyckte prcis tvärtom!! I första klassen fick jag 86 poäng, matte fattar fortfarande inte hur det gick till. I den andra klassen fick jag först 51 p, matte var chockad! Sen upptäckte hon att de dragit av 20 p för en felövning så matte gick bort till domare och frågade om det var något nytt att man fick -20 för det felet. Det var fel, man skulle bara ha -10 så då hade jag plötsligt 61 p. Matte anser att jag hade 71 p eftersom jag inte alls satte mig först innan jag gjorde ligg men hon tror att domaren inte såg det alls för hon satt bakom en bit ifrån och hade väldigt dålig sikt på den övningen. Vi dissar det och går vidare säger matte 🙂.

Till sist så sätter jag in den sista bilden på Sandie som togs bara några timmar innan hon dog. R.I.P vi saknar dig så allihop. Matte glömmer tiden för mat ibland nu för det var alltid Sandie som höll ordning på det och sa till när det var dags för mat, om det var slut på vattnet och att vi alltid skulle ha 2 ben på kvällen. Zessa och jag jobbar på att ta över uppgifterna men vi är inte riktigt "där" ännu.

Slick på alla från Tazza

 

31. aug, 2022

Vaff!

Ja, nu kan ni kalla mig FDI HTMI Chirunas Ledstjärna 🤩. Ni får säga Tazza också bara ni kommer ihåg hur bra jag är 😎. Matte slapp att bryta ihop när vi åkt jättelångt till Ulricehamn för att tävla. I alla fall pga mina resultat. Lite sammanbrott höll hon och lillmatte på att få när de skulle sätta upp vårt superlättuppsatta tält. Det berodde på att det inte varit uppsatt sedan före corona, dvs sommaren för tre år sedan och både matte och lillmatte hade glömt vilka delar som skulle sättas ihop först. Men efter ett tag återfick de minnet och tältet kom upp. Matte hade investerat i en dyr silverduk som hon lade över tältet och den visade sig vara värd varenda öre! Det var jätteskönt i tältet trots värmen utanför 😀. 

Först var det HTM ute och jag var jättebra och fick uppflytt. Zessa började lite segt så hon missade uppflytten. Jag kom 9:a av 24 och ni kan se mitt program på min HTM-sida. Sen var det freestyle inomhus och då fick jag uppflytt igen fast lillmatte sa till matte att hon sett ut som en hispig flaggviftare med sina handrörelser. Zessa debuterade i klass 2 och hade inget program utan skulle bara träna så matte och hon gick in och körde diverse konster de håller på att träna in. Konstigt nog kom hon inte sist ändå utan fick riktigt hyfsade poäng för att vara första gången rörelserna överhuvudtaget satts ihop till ett program. Efter lunch var det HTM inne och det blev ett bottennapp för både mig och Zessa så sen sa matte att vi skulle åka hem eftersom varken Zessa eller jag behövde något resultat i sista freestylen ute som inte skulle starta förrän vid sju. Jag fick FYRA kanonfina rosetter och både Zessa och jag fick fina priser, HURRA för Ulricehamn som hade så fint prisbord 👍. Jag fick en tröja som husse fick och ekologiskt rengöringsspray 🤪 - inte min idé att välja det! Zessa fick presentkort på 100 kr och en livstidsprenumeration på en ny hundapp. 

Vi har fortsatt att träna trick och just nu jobbar vi på att bli amerikanska trickchampions. Vi håller på med nivå 3 av 5 och både Zessa och jag har lärt oss göra "vändhopp". Matte säger att flera av konsterna ska vi ha i våra nya freestyleprogram sen. 

Igår kräktes Sandie efter maten och matte blev så orolig så idag fick hon följa med till jobbet. Hon fick åka cykel i vår fina korg och JAG ville också vara med! Jag försökte hoppa i korgen men matte hade stängt överdelen och sa till mig att jag var tokig som trodde att jag skulle kunna hoppa genom nätet! Jag tycker att man måste försöka iallafall! Sandie var jättehungrig eftersom hon ju inte fått någon kvällsmat igår så hon kastade i sig frukosten idag och efter lunch fick hon vara hemma med oss andra eftersom hon varit bra.

Vi har också skickat in våra filmer till KM i Rally i Chihuahuacirkeln och i år ska jag INTE bli diskad. Matte fick kolla filmen flera gånger för att se att hon inte missat något. Jag tror att jag vinner men det tror inte matte 🤪. Och ändå kallar hon sig optimist!!!

Slick på alla från Tazza 😘

 

6. aug, 2022

Njoff!!

Nu har jag dåligt samvete för att det var JÄTTELÄNGE sedan jag skrev!! Men matte brukar säga att den som väntar på något gott väntar aldrig för länge så i så fall blir ni väl bara glada för att jag skriver nu 🙂.

Det har hänt mycket sedan sist. Jag tar de jättetråkiga sakerna först 😥. Zessa och Zorros fina syster Siri har dött 😥! Hon blev väldigt hastigt sjuk och dog bara någon dag efter. Zessa är jätteledsen för det, hon tycker att Siri var en av hennes absolut bästa vänner. Själv är jag sååå ledsen för att min fina morfar Elton också har dött. Han var världens bästa morfar och vi bodde tillsammans när jag var liten, innan jag flyttade till matte och husse. Vi hoppas att både Siri och Elton har det bra och kanske så tar GMF hand om dem 😘. När himlen var så fin i början på sommaren sa minimatte Alma att "nu har gammelmorfar gjort himlen fin" 🙂. 

Bonzo har opererat bort sitt ena öga, det var sorgligt men också roligt att det gick bra. Det trodde matte hela tiden att det skulle gå men lillmatte var jätteorolig och när hon lämnade Bonzo på veterinärstationen sa veterinären att "jag vet inte hur det ska gå", allt bara för att gallsyrorna var höga. Matte tyckte det var på gränsen till tjänstefel att säga så och var inte ett dugg orolig för gallsyrorna. Som vanligt hade matte rätt 😀 Bonzo mår alldeles utmärkt oavsett gallsyror och öga (som han ju ändå inte kunde se med) 🙂.

 Nu måste jag skriva om roliga saker också så ni inte blir helt deppade! Jag har lyckats jättebra på tävlingarna och har nu fått TVÅ uppflyttningar i HTM och en till i freestyle!! Nu behöver jag bara en till i varje klass för att få mina första titlar 🙂. Zessa lyckades efter över 20 tävlingar att ta sin tredje uppflytt i freestyle klass 1 och är nu innehavare av titeln FDI 🙂. Matte har anmält oss till en tävling långt borta i Ulricehamn för att vi ska få chansen att bli HTMI båda två och jag FDI. Tyvärr verkar halva tävlingen vara utomhus och det är inte vår starka sida (det finns ju sååå mycket annat att koncentrera sig på då) men vi får väl se. Troligen bryter matte ihop om ingen av oss lyckas ta en uppflytt när vi åker så långt!

Icke-chihuahuan Zella har vuxit men inte blivit så mycket klokare enligt mig. Matte påstår att hon verkar både smart och läraktig men jag undrar bara "var då"?? Än så länge har hon respekt för oss alla men alldra mest för Sandie 😎. Försöker hon något där så får hon veta att hon lever och det har hon lärt sig också!

Appropå Sandie så fick hon åka till "Pudel-Mia" strax före sommaren och klippa sig! Gissa om hon såg ut som en korthårig chihuahua efter det! Inte ens lillmatte kände igen henne. Första två veckorna tyckte hon att det var kallt men senhar hon stortrivts i sin "nya" päls och nu ser hon ut som när hon var tre år ungefär. Ingen kan tro att hon fyller 16 år nästa tisdag!!

I veckan var vi i Linköping och firade minimattes treårsdag 😘. Hon fick golfklubbor av GMM så hon jobbar på att ta grönt kort nu. Hennes favorit är annars Zessa och Zessa är fantastisk med sitt tålamod. Hon till och med frivilligt hoppar upp i soffan och lägger sig brevid minimatte som då läser en saga för henne 🙂 och med väldigt ljus röst klappar och säger "lilla du". Jag tycker också om minimatte och det kan ni se på bilden att vi är jättekompisar. 

Jag lovar att det inte ska ta lika lång tid till nästa gång! Nospuss på er alla från

världens bästa TAZZA 😘💋

 

3. maj, 2022

Vaff!

Vi har varit och hälsat på Bonzo, Zorro och Zella. Alla tyckte att jag borde ta hand om Zella och leka med henne men det gjorde jag INTE! Men hon störde inte värst heller, iallafall inte mig. Matte sa att hon var så söt men jag säger bara att hon kommer bli en väldigt rasotypisk chihuahua om hon ens har turen att bli en chihuahua. Matte tror inte det!

Zella älskar Bonzo men Bonzo älskar inte Zella. Hon vill sååå gärna sova tätt intill honom och en dag slickade hon honom på nosen. Det var dumt gjort, hon fick en skarp tillsägelse då. Zessa tyckte synd om Zella så hon fick sova med sitt huvud på Zessa när vi var där. Men Bonzo är egentligen jättesnäll så nu låter han Zella sova brevid honom i sin nya hundbädd som Bonzo lagt beslag på och räknar som sin.

Idag skulle Zella vara i en komposthage men hon klättrade ur den på nolltid. Lillmatte funderar på hur hon ska kunna hålla henne instängd på kursen på söndag, hon kanske måste köpa något rymningssäkert 🙂. Matte säger att Zella ska få en egen sida här på vår hundsida! Det tycker jag är onödigt och då måste vi döpa om sidan om hon inte blir en chihuahua.

Själv har jag visat att jag är den stjärna som jag alltid sagt. När vi kom fram till Fjällbacka senast fick matte ett sms klockan åtta på kvällen att jag hastigt fått en plats på noseworktävlingen dagen därpå 😀. Matte och husse fick boka om det vi skulle göra på lördagen och så åkte matte och jag till Uddevalla. Matte verkade inte ha så stora förhoppningar och husse sa innan vi åkte att "det kanske är onödigt att flänga iväg när hon inte tränat ordentligt". Matte "gick banvandringen" på datorn och sa till mig att "hoppas vi inte får inomhussöket i hyvleriet först iallafall". Det fick vi såklart 🤪! Jag fick köra lite agility och hoppa över en sorts järnbalkar på golvet men det gick fint och jag visade matte var gömman var. Hon blev jätteförvånad när det var rätt, fattar inte varför, jag är stensäker ju. Utomhussöket var enkelt, jag tog det nästan direkt och sen var det lådsöket. Där kom det en kastvind så den rätta lådan blåste rakt upp på nosen på mig. Klart jag hoppade undan men jag visste ju att det var den så jag gick tillbaka och visade matte. Sen var det bara fordonsöket kvar och för första gången var det TRE fordon. En vanlig släpkärra, en hästkärra och en vanlig bil. Jag klarade den också och fick 100 poäng och DIPLOM! Matte nästan grät av glädje och husse sa att vi skulle fira med stora ben på kvällen 😀.

Sen var jag och Zessa på freestyletävling i söndags. Zessa tyckte det var onödigt, hon gillar inte freestyle värst om hon inte får kyckling efter varje konst. Jag dansade till Cha-cha-cha-chihuahua utan en enda kycklingbit men i första klassen strulade det lite i början men jag blev iallafall "Domarnas Val" och fick en stor rosett. Jag tror jag älskar dom domarna 😘. I andra klassen satte jag alla våra trick och matte var så nöjd. Ännu mer nöjd blev hon när det visade sig att jag kommit sexa och fått min första uppflyttning 😎 och ytterligare en rosett! Vi firade även det med stora ben på kvällen och husse tyckte hag varit såå bra. Jag måste nog få större plats på rosetttavlan i Fjällbacka snart.

Igår var Sandie, Zessa och jag på brukshundklubben i Örebro och blev fotograferade av Ronja när vi körde agility. Hon ville träna på att fotografera små hundar och agility så det passade bra, vi är både små och kan agility 🙂. Vi ska få fotona när de är klara, det ska bli jättespännande att se hur snygg jag är. 

Så som ni ser har det nästan bara hänt roliga saker. Det enda tråkiga är att igår fick vi veta att Bonzo har jättehögt tryck i ett öga och måste operera bort det. Nu ser han ju ändå inget med det ögat och han kommer må mycket bättre efter operationen säger matte men det är ändå trist att behöva åka till veterinären 😥. Han ska kanske få en slick på nosen av mig med 😘. 

Bilden den här veckan blir på dem som det är mest synd om just nu, Bonzo och Zella alltså 😀! 

Slick på nosen på er alla från Tazza 😘

 

 

8. apr, 2022

Vaff!

Jag hade tänkt skriva mest om mig själv men matte säger att jag måste berätta om Bonzo och Zorros nya lillasyster!! Det är inte så mycket att berätta om tycker jag, hon heter Zella och är kanske inte jätteful 🤔. Matte säger att hon är fantastiskt söt men det är väl att ta i! Ni kan se henne på bilden som matte tvingade mig att lägga upp. Jag hade tänkt lägga upp en snygg bild på en ruskigt söt hund (jag nämner inga namn) som balanserar på en pilatusboll men för att ni inte helt ska gå miste om den upplevelsen fick jag lägga upp en video här under när samma ruskigt söta hund snurrar uppe på en balansplatta 😎. Zella bor fortfarande med sin mamma, syskon och flera jättefina chihuahuakompisar och hon flyttar till Linköping på långfredagen när hon är 8 veckor. Matte har sagt att vi måste vara snälla mot Zella för det är synd om henne! Trots att hon bor med massa fina chihuahuor så kommer hon inte bli en fin chihuahua när hon blir stor 😲! Hon ska bli en BC säger matte. Det låter inte som en hund ens! På jobbet brukar matte säga ibland att "det var ett BC" och jag har aldrig sett någon hund där då 🤔. Och husse säger att BC betyder "basalcellscancer"!!! Det låter jätteläskigt så ni fattar att det är synd om Zella.  

Själv har jag avslutat trickkursen med att göra flera trick på ostadigt underlag, det kan ni se på videon. På kursen tvingases jag umgås med flera schäfrar som såg ut ungefär som Jessie (ni vet, lillhusses pappas schäfer). Matte sa att jag bara skulle ignorera dem men det var svårt eftersom de tog sån plats! Ingen av dem kunde iallafall stå uppe på en pilatusboll!

Jag var också bäst på tävlingen i HTM som vi var på! Matte säger att det beror på att Zessa och Zorro blev diskvalificerade båda två!! Matte och lillmatte var jättebesvikna 😥. Det berodde på att reglerna ändrats och när lillmatte kontrollerade hur reglerna var nu så var det länkat till de gamla reglerna från anmälningsiden. Det upptäckte varken hon eller matte så Zorro hade för kort program i klass 2 och Zessa hade för långt i klass 1!! Det hade gått bättre om de bytt 😀. JAG hade lagom långt program och genomförde det (enligt matte) "sådär". Men matte fick ändå blodad tand så nu ska vi gå en 2-dagars freestylekurs i Göteborg i maj hon och jag. 

Lillmatte och Zorro ska också gå en freestylekurs i maj och då ska stackars Zella vara med för att vänja sig vid atmosfären och påbörja sin resa mot freestylechampionatet som lillmatte bestämt att hon ska ta 😎. 

Nu ska jag jaga några harar tror jag för vi har precis kommit till Fjällbacka.

Slick på alla från söta Tazza 😘