Veckans Voff

3. maj, 2022

Vaff!

Vi har varit och hälsat på Bonzo, Zorro och Zella. Alla tyckte att jag borde ta hand om Zella och leka med henne men det gjorde jag INTE! Men hon störde inte värst heller, iallafall inte mig. Matte sa att hon var så söt men jag säger bara att hon kommer bli en väldigt rasotypisk chihuahua om hon ens har turen att bli en chihuahua. Matte tror inte det!

Zella älskar Bonzo men Bonzo älskar inte Zella. Hon vill sååå gärna sova tätt intill honom och en dag slickade hon honom på nosen. Det var dumt gjort, hon fick en skarp tillsägelse då. Zessa tyckte synd om Zella så hon fick sova med sitt huvud på Zessa när vi var där. Men Bonzo är egentligen jättesnäll så nu låter han Zella sova brevid honom i sin nya hundbädd som Bonzo lagt beslag på och räknar som sin.

Idag skulle Zella vara i en komposthage men hon klättrade ur den på nolltid. Lillmatte funderar på hur hon ska kunna hålla henne instängd på kursen på söndag, hon kanske måste köpa något rymningssäkert 🙂. Matte säger att Zella ska få en egen sida här på vår hundsida! Det tycker jag är onödigt och då måste vi döpa om sidan om hon inte blir en chihuahua.

Själv har jag visat att jag är den stjärna som jag alltid sagt. När vi kom fram till Fjällbacka senast fick matte ett sms klockan åtta på kvällen att jag hastigt fått en plats på noseworktävlingen dagen därpå 😀. Matte och husse fick boka om det vi skulle göra på lördagen och så åkte matte och jag till Uddevalla. Matte verkade inte ha så stora förhoppningar och husse sa innan vi åkte att "det kanske är onödigt att flänga iväg när hon inte tränat ordentligt". Matte "gick banvandringen" på datorn och sa till mig att "hoppas vi inte får inomhussöket i hyvleriet först iallafall". Det fick vi såklart 🤪! Jag fick köra lite agility och hoppa över en sorts järnbalkar på golvet men det gick fint och jag visade matte var gömman var. Hon blev jätteförvånad när det var rätt, fattar inte varför, jag är stensäker ju. Utomhussöket var enkelt, jag tog det nästan direkt och sen var det lådsöket. Där kom det en kastvind så den rätta lådan blåste rakt upp på nosen på mig. Klart jag hoppade undan men jag visste ju att det var den så jag gick tillbaka och visade matte. Sen var det bara fordonsöket kvar och för första gången var det TRE fordon. En vanlig släpkärra, en hästkärra och en vanlig bil. Jag klarade den också och fick 100 poäng och DIPLOM! Matte nästan grät av glädje och husse sa att vi skulle fira med stora ben på kvällen 😀.

Sen var jag och Zessa på freestyletävling i söndags. Zessa tyckte det var onödigt, hon gillar inte freestyle värst om hon inte får kyckling efter varje konst. Jag dansade till Cha-cha-cha-chihuahua utan en enda kycklingbit men i första klassen strulade det lite i början men jag blev iallafall "Domarnas Val" och fick en stor rosett. Jag tror jag älskar dom domarna 😘. I andra klassen satte jag alla våra trick och matte var så nöjd. Ännu mer nöjd blev hon när det visade sig att jag kommit sexa och fått min första uppflyttning 😎 och ytterligare en rosett! Vi firade även det med stora ben på kvällen och husse tyckte hag varit såå bra. Jag måste nog få större plats på rosetttavlan i Fjällbacka snart.

Igår var Sandie, Zessa och jag på brukshundklubben i Örebro och blev fotograferade av Ronja när vi körde agility. Hon ville träna på att fotografera små hundar och agility så det passade bra, vi är både små och kan agility 🙂. Vi ska få fotona när de är klara, det ska bli jättespännande att se hur snygg jag är. 

Så som ni ser har det nästan bara hänt roliga saker. Det enda tråkiga är att igår fick vi veta att Bonzo har jättehögt tryck i ett öga och måste operera bort det. Nu ser han ju ändå inget med det ögat och han kommer må mycket bättre efter operationen säger matte men det är ändå trist att behöva åka till veterinären 😥. Han ska kanske få en slick på nosen av mig med 😘. 

Bilden den här veckan blir på dem som det är mest synd om just nu, Bonzo och Zella alltså 😀! 

Slick på nosen på er alla från Tazza 😘

 

 

8. apr, 2022

Vaff!

Jag hade tänkt skriva mest om mig själv men matte säger att jag måste berätta om Bonzo och Zorros nya lillasyster!! Det är inte så mycket att berätta om tycker jag, hon heter Zella och är kanske inte jätteful 🤔. Matte säger att hon är fantastiskt söt men det är väl att ta i! Ni kan se henne på bilden som matte tvingade mig att lägga upp. Jag hade tänkt lägga upp en snygg bild på en ruskigt söt hund (jag nämner inga namn) som balanserar på en pilatusboll men för att ni inte helt ska gå miste om den upplevelsen fick jag lägga upp en video här under när samma ruskigt söta hund snurrar uppe på en balansplatta 😎. Zella bor fortfarande med sin mamma, syskon och flera jättefina chihuahuakompisar och hon flyttar till Linköping på långfredagen när hon är 8 veckor. Matte har sagt att vi måste vara snälla mot Zella för det är synd om henne! Trots att hon bor med massa fina chihuahuor så kommer hon inte bli en fin chihuahua när hon blir stor 😲! Hon ska bli en BC säger matte. Det låter inte som en hund ens! På jobbet brukar matte säga ibland att "det var ett BC" och jag har aldrig sett någon hund där då 🤔. Och husse säger att BC betyder "basalcellscancer"!!! Det låter jätteläskigt så ni fattar att det är synd om Zella.  

Själv har jag avslutat trickkursen med att göra flera trick på ostadigt underlag, det kan ni se på videon. På kursen tvingases jag umgås med flera schäfrar som såg ut ungefär som Jessie (ni vet, lillhusses pappas schäfer). Matte sa att jag bara skulle ignorera dem men det var svårt eftersom de tog sån plats! Ingen av dem kunde iallafall stå uppe på en pilatusboll!

Jag var också bäst på tävlingen i HTM som vi var på! Matte säger att det beror på att Zessa och Zorro blev diskvalificerade båda två!! Matte och lillmatte var jättebesvikna 😥. Det berodde på att reglerna ändrats och när lillmatte kontrollerade hur reglerna var nu så var det länkat till de gamla reglerna från anmälningsiden. Det upptäckte varken hon eller matte så Zorro hade för kort program i klass 2 och Zessa hade för långt i klass 1!! Det hade gått bättre om de bytt 😀. JAG hade lagom långt program och genomförde det (enligt matte) "sådär". Men matte fick ändå blodad tand så nu ska vi gå en 2-dagars freestylekurs i Göteborg i maj hon och jag. 

Lillmatte och Zorro ska också gå en freestylekurs i maj och då ska stackars Zella vara med för att vänja sig vid atmosfären och påbörja sin resa mot freestylechampionatet som lillmatte bestämt att hon ska ta 😎. 

Nu ska jag jaga några harar tror jag för vi har precis kommit till Fjällbacka.

Slick på alla från söta Tazza 😘

8. mar, 2022

Vaff

Häromdagen tog jag årets första simtur. Vi var ute på promenad allihopa och husse tyckte vi skulle gå genom en liten skog på hemvägen. Då kom vi fram till ett djupt (flera meter) och brett (en meter) dike där vi gick som uppe på en vall längs med. Jag tyckte det såg kul ut och rusade ner och provade om jag kunde hoppa över 😀. Det kunde jag. Men sen skulle jag hoppa tillbaka och då landade jag mitt på isen som var ynkligt tunn! Plopp sa det och så var jag under vattnet 🤪. Det var bara att sätta igång att simma! Lite svårt faktiskt att komma upp för isen var så tunn. Jag såg att husse just tänkte hoppa i han också men han hann inte för "tuff tjej reder sig själv" och jag tog mig upp på rätt sida. Det var rätt kul faktiskt och sen blev jag superpigg och sprang som en tokig i skogen så till slut sa matte att jag var tvungen att ha koppel! 

När vi kom hem fick vi bada allihop! Sandie sa att det var mitt fel att hon tvingades bada men det var det inte alls för matte hade sagt flera dagar att hon nu var så smutsig att hon bara MÅSTE bada. Sandie sa att hon inte alls var smutsig och att har man en bra pälskvalitet så rengör den sig själv och man faktiskt aldrig behöver varken schampo eller balsam. Trots detta fick hon båda delarna och var jättesur. Jag och Zessa badade också, vi torkar jättefort men Sandie var invirad i en stor gosig filt och satt i knät en en timma men var ändå blöt 😲! Husse fick starta en brasa och då torkade hon äntligen. Hon tänker inte bada mer på länge nu men matte sa att fram i vår ska hon få gå till en "frisör" och klippa sig helt och hållet så hon inte behöver vara så varm i sommar. Stackars frisör säger jag 😎.

Vi har tränat mycket på att gå nu också för på söndag ska vi tävla i Kungsör. Zorro ska också vara med men han tävlar i klass II. Jag har bestämt mig för att slå Zessa! Det bryr sig inte Zessa om för hon tycker det där med gå-tävling är "så där". Matte har bytt låt igen åt Zessa så nu har hon "Doktor E Munk". På slutet ska hon välta en liten röd flaska med doktorns droppar, det är hon jättebra på och hon tycker allt före vältandet av flaskan är onödig utfyllnad. 

Imorgon börjar jag på en trickkurs på ett schäferställe som heter Hardstyle. Jag förstår inte varför någon som utfört över 100 trick ska behöva gå en kurs 🤔 men matte säger att det alltid är nyttigt att gå på en kurs! Nja, vi får väl se, schäfrar är inte mina favoriter men det kanske är andra med på kursen också. Jag har aldrig sett en schäfer som gör några trick, de brukar bara göra trista saker som hämta en apport och gå fot.

Matte har också en ny bok som hon säger är "fantastisk". Zessa tycker också den är ganska bra, i första kapitlet fick hon kyckling om hon lekte med en jättekul räv! Jag fick däremot leka med räven om jag åt halvdant godis! Olika falla ödets lotter som de säger. I nästa kapitel ska vi göra en start över ett band mellan 2 koner och gå 10 steg (mattes steg) och sen får vi godis eller leka med räven. Låter klart överkomligt 😎. 

På lördag ska vi åka med Zorro och lillmatte till ett ställe där man tränar nosework. Zorro vann träningstimmar där på tävlingen i Norrköping så nu ska vi träna på olika speciellt utformade noseworkceller. Zorro och Zessa ska tävla nosework helgen efter men jag blev bortlottad på den tävling matte anmält mig till 😠! Fast hon har lovat anmäla mig till fler tävlingar i vår och lottar de bort mig igen blir jag arg!

Häromdagen kom ett paket till oss med tre nätdräkter. En till Zorro, en till Zessa och en till MIG! Varför skulle JAG behöva en antikissdräkt, jag kissar aldrig inne. Matte sa att den var lika bra som antilöpdräkt och jag behövde inte ha den annars. Men jag tvingades prova den på direkten. Det var blommor på banden men jag tyckte inte det hjälpte upp den så värst. Matte tyckte den var jättefin iallafall. Zessa fick använda sin när vi var på kalas i lördags hos Zebbe, Alf och Birgit för hon har "revirpinkat" där tidigare 😮 och matte ville inte hon skulle få chansen igen. Jag uppförde mig perfekt och satt på Alfs axel som ni ser på bilden. Han blev rätt förvånad, han hade konstigt nog aldrig haft en hund på axeln tidigare!!

Nej, nu blir det taco så jag måste provsmaka osten och tomaterna (har har redan testat köttfärsen, den var jättegod).

Slick på alla från TAZZA 😘

6. feb, 2022

Vaff!


Idag skulle jag ha tävlat 2 klasser freestyle och 2 klasser HTM men tror ni det blev något! Nej, det blev inställt och jag är jättetrött på alla inställda tävlingar 😠. Inte kom jag med på noseworken i Hallstahammar heller! Zorro kom minsann med men då upptäckte lillmatte att de var i Sälen då så de fick lämna återbud. Jag var 44:e reserv så det hjälpte inte mig direkt. Jag har avancerat till 36:e reserv 🙃. Zessa kommer säkert med till Uddevalla för där var det inte lottning utan "först till kvarn" och matte är jättesnabb. Matte sa att jag ska få åka på en nybörjar-rally senare i vår. Jag bara undrar, HUR roligt är det!! 

Just nu tränar vi mest trick men om en månad ska vi åka tillsammans med lillmatte, Zorro och Bonzo till ett ställe där Zorro vunnit 3 timmars träningstid och där det är helt inrett för noseworkträning! Det ligger någonstans mellan Norrköping och Nykoöping tror jag och det ska bli jättekul 😀.

Förra veckan var jag och Zessa på promenad med en stor svart hund som hette Nero. Han var invandrare och kom från Irland där han varit gatuhund innan han hade turen att få komma till Sverige. Förutom matte, vi och Nero så var det Neros "extramatte" med. Hon hette Ann-Katrin och matte och hon var bästa vänner när de var små en gång i forntiden. Matte hade inte träffat henne på över 40 år men nu har hon flyttat till Närke. Ni ser oss alla på fotot, ja inte matte förstås men någon var ju tvungen att ta kortet och hon har fortfarande lila hår så hon gör sig inte på bild ännu! Det bästa med promenaderna är fikat tycker jag och det tycker Zessa också.

Just nu är vi i Fjällbacka. Förutom att träna och gå långa promenader håller matte på att skanna av en tjock bok. Hon har försökt köpa den i 2 års tid men inte lyckats så nu har biblioteket skickat efter den åt henne från ett annat bibliotek. Den handlar om alla som är från en liten ort som heter Anundsjö och är på 606 sidor!! Matte säger att egentligen borde hon tvinga lillhusse eller kanske hans pappa Tonny att skanna av den eftersom det är deras fel att hon måste läsa den. Själv har hon inga anor i Ångermanland. Apropå lillhusse så har hans DNA-prov anlänt till Houston nu. Raketfart, tog bara 5 veckor per post 🙃!! Nu får vi se hur många tusen släktingar han får träff på. 

Matte, husse och lillmatte skulle starta varsitt nytt bolag före jul. Husse ville att hans skulle heta Ledstjärnan efter MIG 🤩men det blev inte godkänt för det var sååå många som tyckte det var vackert att det var fullt upptaget redan! Lillmatte ville att hennes skulle heta Sagaris efter vår kennel men det gick inte heller för det kunde förväxlas med ett som hette Sagari sa de 🤔 det tycker inte jag men det är Bolagsverket som bestämmer säger matte. Mattes förslag gick igenom direkt men så var det ett väldigt tråkigt förslag så jag förstår att ingen valt det tidigare, hon tog namnet Lentigo som är en hudfläck! Hon kunde ju iallafall lagt till benigna så hade det blivit lite roligare 😀.

Matte fick klar boken till Freja iallafall. Den heter "Mormor och mormors släkt" och handlar om mattes släkt. Vissa avsnitt var riktigt ruskiga t ex om hennes farfars farfar som dog på fängelset Långholmen efter att dömts för andra "resan stöld" till "vatten och bröd i 4 veckor". Jag tyckte inte det lät så illa men matte berättade att det var typ som dödsstraff eftersom de flesta inte klarade sig utan ex salt eftersom de var så magra och dåliga från början. Jag tror Freja får läsa det kapitlet när hon är lite större 🙂!!

Apropå tjock bok så kom det en i brevlådan förra veckan och matte sa att den var till mig och kanske lite till Zessa. Hoppas hon inte tror jag ska läsa den! Den heter "från plan till plan" tror jag. Min plan är att gå och lägga mig nu för husse har redan borstat tänderna 🙂. 

Jag får berätta mer om planerna nästa gång!

Slick på alla från Tazza 💋