Veckans Voff

1. okt, 2021
1. okt, 2021

Vaff!

Nu är det höst och idag regnar det till råga på allt! Jag tror jag ska sitta vid brasan hela dagen. Det gjorde jag förra helgen med för Zessa fick en månadsprenumeration på Viasat när hon fyllde år den 23:dje så vi tittade på golf hela helgen 🤪. Nu tror ni väl inte att Zessa direkt önskat sig denna present men hon gillar att sitta framför brasan så det var ett bra sätt att få göra det extra mycket. Matte och husse tittade på Ryder Cup där Europa missade alla puttar och USA satte alla. De tyckte det var kul ändå för spelarna hade ibland lika vidriga lägen som matte och husse brukar ha. Det var 1000 bunkrar på banan och på några ställen kom inte ens dessa proffs upp utan tog upp bollen! Det tyckte matte var kul 😀. 

Just nu ligger jag i hårdträning, om 2 veckor ska jag först på noseworktävling i Linköping och så 4 dagar senare dans- och gångtävling, också i Linköping. Ja, det heter förstås freestyle och HTM men det handlar om dans och att gå. Matte har nyligen bestämt att jag ska dansa med lillmatte istället för med matte. Det beror givetvis på att hon tror att jag har större chans då eftersom lillmatte är mycket mer musikalisk än matte. I HTM ska däremot matte och jag tävla för, som hon säger, "gå kan jag ju" 🤪. Häromdagen hyrde hon hundhallen på brukshundklubben och så var vi där och tränade. Zessa startar i samma klass som jag i både freestyle och HTM. Jag tänker bli bättre än hon 😎! Det gick fint för mig när vi tränade, men matte hade lite problem, ni fattar om ni tittar på videon! Matte tycker också att vi tränar på alldeles för vanliga platser så en dag gick vi till Fjällbacka golfklubb och tränade dels ute på altanen där och dels inne i hallen!

I nosework får vi däremot svårt att "klå" Zorro för gissa vad! Han VANN hela tävlingen i Norrköping förra helgen 🤩. Han fick så mycket priser att lillmatte inte kunde bära dem alla. Dessutom fick han TRE rosetter, en för diplomet, en för att han vann och en för att han kom trea i det enskilda inomhussöket. Det var inget snack om att någon var nära heller för schäfern som kom tvåa var 12 sekunder långsammare, en hel evighet med andra ord (åtminstone i nosework)! Jag vill också ha så många rosetter, det är alldeles för tomt på min del av rosettavlan🙂.

För ett par veckor sedan var jag ensam hemma med husse nästan hela helgen. Matte var med Zessa på nosework i Linköping och Sandie fick följa med. Jag och husse fick vara hemma bara för att jag var i något matte kallade "höglöp". Jag vet inte riktigt vad det betyder men husse och jag gick långa promenader och jag fick ha min mat stående i köket hur länge jag ville och så myste vi vid brasan. Efter den helgen äter jag min mat lika snabbt som Sandie men inte som Zessa, hon är supersnabb! Ingen fattar vad som hänt och jag tänker faktiskt inte berätta det 🙃.

Nu måste jag nog träna lite till, matte ropar på mig och hon har nykokt kyckling så det kan bli riktigt trevligt 😋.

Slick på alla från Tazza 😘

 

17. aug, 2021

Vaff!

Nu ska jag berätta hur jag haft det i sommar. Strax efter att jag skrev senast skulle vi åka och hjälpa GMM och GMF att flytta men bara 3 dagar före så dog GMF 😥. Det var såå sorgligt även om han var 91 år och hade levt ett långt och friskt liv 😘. Han skrev memoarer och roliga minnen på sin dator ända in i det sista. Matte tror hon ärvt sin lust att skriva roligt (🙃tycker hon ja!!) efter honom. Matte åkte genast ner till Skåne och eftersom flytten var bestämd så började hon, GMM och moster Karin packa. Det var tur i oturen att de startat så tidigt för det tog 4 dagar! Sandie fick följa med matte men jag och Zessa var tvungna att ta hand om husse. Vi och husse åkte direkt till Linköping samma dag flyttbussen gick och så bodde vi allihop hos lillmatte och lillhusse. Dagen efter packade vi upp allt i GMM´s nya lägenhet i Bestorp. Det gick med raketfart men vissa saker har vi fortfarande inte hittat så här 6 veckor senare! Just nu letar vi efter en batteriladdare och de fina sjalarna från Charlotte! 

Vi har också varit på tävlingar. Jag har tävlat nosework TEM behållare. Vet ni inte vad det är!? Jo, det är 4 olika ställen där det på varje ställe står cirka 20 kartonger. I en kartong finns en droppe eukalyptus och då är det meningen man ska hitta den. Först var jag i Kolbäck och där hittade jag 3 av 4 men tyvärr fattade inte matte när jag visade henne nummer 2 för hon trodde inte man kunde hitta den sååå snabbt! Jag kände den direkt och gick förbi alla tidigare kartonger och var framme vid den på mindre än 5 sekunder. Hade matte fattat så hade jag vunnit!!! Sen var jag i Uddevalla och det var samma TEM där. Jag hittade den första som var inomhus jättebra 🤩. Andra stationen var på vinden och där var fönstret öppet och det blåste jättemycket. Det stod också en hund utanför som skällde hela tiden! Fatta att det var svårt att koncentrera sig. Sen blev det ju inte bättre av att matte som skulle hjälpa mig missade att visa just den kartongen det var 🤪. På tredje stationen fladdrade en pressening hela tiden (den var ute alltså) men det var inte så störande som man kan tro. Jag letade men missade den också 😠. Sista stationen var i ett partytält och party är ju alltid kul så den hittade jag lätt som en plätt. Husse sa att jag varit jätteduktig och matte sa att jag måste träna mig på koncentration.

Zessa och Zorro tävlade också i nosework men TSM som är 4 olika stationer. Vi trodde Zorro skulle ta diplom men så missade han SISTA behållarsöket som egentligen var det lättaste. Surt sa måde Zorro och lillmatte. Särskilt som Zessa hittade den jättebra men missade två andra!

Men den suraste tävlingen av ALLA var Chihuahuacirkelns KM i Rallylydnad. Vi filmade men det var så mycket att göra och minimatte var inte så jättebra på att hålla sig utanför banan så vi fick filma massor av gånger. Oftast bara 10 sekunder för sen var minimatte på väg till något att plocka bort från banan. Jag var jättebra fast jag inte tränat och matte var riktigt nöjd 😎. Vet ni vad hon gjorde då!!! Först lade hon av misstag in Zessas film när minimatte sitter i sista momentet med en av konerna istället för den som det skulle varit och SEN lade hon in filmen där hon gick förbi nästsista momentet med MIG istället för min rätta film 😠. Jag blev DISKAD!!!! Gissa om jag är jättearg. Min mamma vann mästarklassen, min morfar vann pensionärsklassen, min syster vann fortsättningsklassen men JAG, jag fick skämmas fast det var mattes fel. 

Annars har jag gått många rundor på golfbanan. Det är jättekul för man träffar så många som vill hälsa där och det gillar jag. Senast vi gick var det JÄTTEKUL! Det var inte många som spelade och på 14:onde hålet var det massa änder. Plötslig tappade matte Zessas koppel och då jagade hon ner alla änder i älven 😀. Det såg jättekul ut och jag ville också jaga änder men de var ju redan borta. Då sa husse busigt "ska vi släppa henne så hon får jaga måsarna". Det satt 2 måsar 50 meter bort på fairwy. Ja, sa matte då och gissa om jag sprang! Jag jagade dem ända fram till greenen 150 meter längre fram. Det var såå roligt! Sen ropade matte "hit" och då visade jag att jag kunde det. Jag tvärvände och tog raketfart till matte. Husse var förvånad för han trodde inte jag var såå bra på "hit". 

Nu påstår matte att vi ska träna HTM-positioner till musik så det är bara att gilla läget. 

Slick på nosen allihop 💋😘

Från bästa Tazza

 

 

27. jun, 2021

Vaff!

Jag har blivit en FANTASTISK CHIHUAHUA idag! Ja, det var ju i och för sig igår också men idag tog jag titeln på nivå 4 och fick den jättestora fina röda rosetten!! Det var tack vare att matte slutade envisas med att vi skulle klara "gå baklänges mellan benen" och tog ett annat moment som jag redan kunde. Det hade hon kunna gjort för länge sedan men hon påstod att baklängesgång mellan ben är något man har en enorm nytta av hela livet 😲. Jag säger som GMF "f-n tro´t". Nu gjorde vi iallafall momentet "sitt still som en staty i minst 60 sekunder" och det gick fint direkt fast matte inte trodde att jag kunde sitta still så länge 😎. Zorro blev "Skicklig chihuahua" och tog den blå rosetten idag. Han säger att han redan VET att han är den mest professionella chihuahuan så han behöver inte ha bråttom att visa det. Men JAG har iallafall anmält mig på den professionella nivån nu 🤩 så nu tycker jag matte ska sluta kalla mig för "trollet". Jag vill att hon ska kalla mig "prinsessan" precis som hon gör med Zessa. Men då säger hon bara att "men Tazza, du är ju mitt lilltroll" 😠. Sandie kallar hon för "skrot" och ibland för "skrotan". Det låter inte heller så fint men matte säger att det är ett jättefint smeknamn. Men vad skulle ni välja om ni fick välja mellan Prinsessan, Trollet eller Skrot 🤪. Jag slår vad om att ni väljer Prinsessan!

Zorro och jag var och badade i havet igår tillsammans med minimatte, lillmatte och lillhusse. Alla badade fast jag doppade inte huvudet och inte ryggen heller 🙃. Dagen innan gjorde vi en midsommarstång som alla som inte var helt normala dansade och hoppade runt som grodor. Minimatte Alma tyckte det var jättekul. Jag och minimatte har lekt jättemycket. Hon kastar bollen till mig och jag hämtar den till henne. Vi tycker båda att det är kanon.

Just nu har matte mycket bestyr så vi har inte hunnit träna lika mycket som vanligt. Hon har nämligen övertygat GMM och GMF om att de ska flytta 🙂! När de sa ja och valde Linköping därför att det finns ett stort sjukhus och en bra ögonklinik där fixade matte en trygghetslägenhet på mindre än en dag!!! Hon var själv jätteförvånad över hur lätt det var men sen började alla telefonsamtal. Hon har ringt om bil, om larm, om hjälpmedel, om internet, om posten, om flyttlass och massor av andra saker. GMM har redan tagit ner gardinerna och lagt upp dem för att de ska passa i nya lägenheten efter att minihusse hämtat nyckeln och på order mätt fönstren 😀. Nu är det bara 10 dagar tills de flyttar så snacka om att allt gått med superfart!

Nu säger matte att vi måste borsta tänderna, jag tror inte jag kommer unden så slick på er alla från Den FantastiskaTroll-Tazza 😘

 

13. jun, 2021

Vaff!!

Jag har varit på min första riktiga tävling i nosework! Det var jättekul! Jag ska inte ljuga och säga att jag var bäst och vann men jag kan helt sannigsenligt säga att jag var snyggast 😎. Nu var det ju inte det tävlingen gick ut på men det är aldrig fel att vara snyggast. Matte var inte heller bäst men hon säger att hon var roligast (clown eller.....??) och smartast (nja....??). Nu ska jag berätta hur det var!

Först åkte matte och jag bil till ett ställe med massor av hästar utanför Uddevalla. Jag fick sitta kvar i bilen alldeles SJÄLV 😲 för matte skulle gå "banvandring". Hon var annars mest intresserad av var toaletten låg och så fort banvandingen var över rusade hon dit för att ingen annan skulle hinna före.

Jag startade som nummer 2 så matte och jag fick gå upp till det som kallades "väntplatsen" direkt. Matte sa till mig att leta efter en gömma på en bräda med 2 behållare på. Först tyckte jag det var onödigt lätt men eftersom matte envisades visade jag henne 3 gånger var doften var. Då fick jag RIKTIG KYCKLING!! Wow, jag hade kunnat visa den fler gånger om hon velat.

Se fick vi gå till första söket som var det som kallades "fordonsök". Det var en urgammal hästkärra och en vanlig bil. Jag kände med en gång att bilen var ointressant och koncentrerade mig på hästkärran. Matte trodde mig först inte när jag visade doften och när domaren sa att det var rätt blev hon superglad och jag fick massa kyckling. Sen var det "utomhussök". Konstigt namn, det första fordonsöket var ju också utomhus! Det bestod av en gräsruta där det låg massa saker. Ganska snart hittade jag en fläck som doftade UNDERBART!! Matte försökte få mig att fortsätta leta för hon fattade inte att man måste lukta klart. "Har någon kissat där" frågade hon domaren då. Domaren sa att det var flera stycken som kissat där. Ni fattar att det luktade gott! Tyvärr hann vi inte med något mer där för tiden var slut sa domaren, som förresten hette Eva precis som matte. Lite snålt kan man tycka men det var bara att gå till nästa station som var ett "behållarsök". Min paradgren så självklart hittade jag doften. Massor av kyckling igen och så var det dags för sista söket som kallades "inomhussök", även det lite märkligt eftersom behållarsöket också var inomhus. I alla fall upptäckte jag ganska snart att doften var på en stege. Tyvärr störde matte mig innan jag riktigt hann visa henne men matte sa att jag varit jätteduktig ändå och det var jag ju eftersom det var hennes fel att jag inte hann visa. Domaren höll med mig och sa att jag var jätteduktig och doftsäker (jag tror det är något bra) 😀. Hon sa att jag bara behövde mer rutin och det hade hon ju rätt i 😎.

Det var iallafall jättekul och både jag och matte är nöjda. 

Idag var Zessa på tävling i TEM fordonsök, då är det 4 stationer med bara fordon. Hon klarade alla utom det första och det var också mattes fel! Det är sant, domaren sa det också 🙂. På bilden kan ni se vilka jättefordon det var!

Appropå fordon har vi fått en ny "familjemedlem" som heter Vulcanen. Det är husses pensionspresent säger han och är en MC Kawasaki Vulcan 650S som husse så noggrannt beskriver honom. Han har snygg färg, är svart som jag! Husse tar en tur varje dag om vädret är fint. 

Nu ska jag sova, matte säger att vi ska träna imorgon så det är bäst att vara utvilad.

Slick på nosen alla och särskilt alla som höll tummarna för mig 💋Tazza