Veckans Voff

20. jan, 2021

Vaff!

Jag är en MÄSTARE/EXPERT/STJÄRNA, you name it!!! Jag har klarat 75 trick på 100 dagar och fått Mästarrosetten 😎 ni kan se det på det fantastiskt snygga fotot här ovan. Jag är bara SÅÅÅÅ BRA. Det tycker till och med matte och hon är fortfarande förvånad över att jag klarade det. Efter det så har jag också kommit upp i högsta nivån på vår brukshundklubbs trickutmaning i 3 nivåer. Att Sandie och Zessa redan klarat högsta nivån bekymrar mig inte så mycket för jag kommer också klara det så fort matte och jag åker till ett ställe där man kan träna utan att runda små barn, pianostolar, utskjutande väggar och liknande. Det är väldigt många moment när man ska springa fram till något som är 10 steg bort. Matte räknade ut att 10 steg är lite drygt 6 meter. För mig blir det 15 hundlängder minst men för de flesta andra (fast inte Zessa och Sandie då) är det bara ungefär 6 hundlängder. Hon mätte Sebbe, vår springer spanielgranne, för att räkna ut det och han var 1 meter från nos till baken medan jag bara var 40 cm. Sen sa hon att hon bara tyckte det var intressant att se skillnaden men att man absolut inte får klaga eftersom det ju bara är jättekul att det ordnas onlineaktiviteter. Snart kommer världens roligaste aktivitet men det är en hemlighet än så länge så det får jag berätta nästa gång 🙃.

Häromdagen var vi i Jönköping igen. Zessa var hos veterinär Nanna, det var troligen sista gången. Det tycker Zessa var skönt! Jag och husse skulle gå en promenad. Sandie ville inte följa med, hon sa att hon skulle vakta bilen 😀. Det visade sig vara tur! Utanför på parkeringen såg vi en schäfer med sin matte. Husse tyckte den såg opålitlig ut och det visade sig vara helt rätt! Plötsligt slet den sig och rusade rakt mit mig 😠. Husse slet upp mig direkt och hann precis innan schäfern tänkte hugga. Tur att husse inte hade 2 hundar att ta hand om då! Schäferns matte kom springande och sa "jag ber så mycket om ursäkt". Då spände husse ögonen i henne och sa att "och vad hjälper det om min hund hade skadats". Då sa hon att "jag kunde inte hjälpa det" men husse var jättearg och sa till henne på skarpen att "det kunde du visst det! Det är din hund och ditt ansvar så du ska se till att din hund inte kommer loss utan att du ska ha full kontroll på den". Sen sa husse att man inte ska ha en hund man inte klarar av och något om att man måste ha pli på sin hund. Jag nickade instämmande och sa pilutta dig till schäfern. Rätt åt den att den var tvungen att gå till veterinären tyckte jag men matte sa att så får man inte säga.

I helgen firade vi två som fyllde år 😀. Den ena var husse, han fyllde så mycket att vi slutat räkna nu. Men han ser mycket yngre ut för han fick en fraxlaser i för tidig födelsedagspresent så nu har han inte en fläck i ansiktet och mindre "häng". Den andra var lillhusse. Han fyllde mycket mindre men inte så lite att vi hade ljus på tårtan! Matte erbjöd honom en laser också men han var mer skeptisk. Vi åt goda ben, tårta och annat gott när vi firade.

Minimatte Alma kan nästan säga Tazza nu. man kan tycka att hon borde lärt sig det först men hennes tre favoritord tidigare har varit mamma, momo och Zessa! Det dröjer säkert innan hon kan säga Sandie! 

Idag fick jag ett superfint utställningskoppel som matte vunnit på FB i Aktiv Chihuahua. Det var svart med gröna pärlor. Jag provade det direkt och det passade jättebra. Fast det finns inga utställningar än men vi får se i sommar.

Puss på nosen på alla från Tazza 💋

 

28. dec, 2020

Vaff!

Nu har vi firat jul! Först var vi i Fjällbacka. Matte satte upp en massa stjärnor och det behövdes för det var beckmörkt. Så mörkt så att vi var tvungna att ha koppel redan på näst sista kissrundan. Det är för att matte är rädd att vi ska jaga något rådjur eller att det ska komma något "vilt" djur och anfalla. 

Fyra dagar före julafton chockerade Zessa hela sin omgivning med att erövra "Mästarrosetten" efter att gjort 75 trick, precis som Sandie. Zorro har gjort 74 så han får den vilken dag som helst nu också. Jag har gjort 60 trick nu, det tycker både matte och jag är jättebra. Just nu tränar jag på att krypa. Matte säger att jag har baken för högt upp i luften och tjatar hela tiden "ligg". Man har lite svårt att begripa om hon menar "ligg" eller "fram" faktiskt. Sen tycker hon att jag lätt borde klara "rulla runt" och "spela död" men dom har jag ingen lust med!

Dagen före julafton skulle vi åka till Linköping och vara där över jul. Lillhusse hade just då fått ont i halsen så han fick ta coronaprov först. Det var negativt och så visade det sig att matte också hade lite ont i halsen så hon tog också coronaprov. Hon var också negativ men så mycket sprit som gått åt denna jul har det nog aldrig gjort förut och det var inte det att någon drack den 😀. Jag fick julpaket från min gammelmatte i Kiruna och det var jättegott godis 😀. 

När vi kom till Linköping dagen före julafton började vi med att hämta vår nya bil. Den ser precis likadan ut som vår gamla och det tycker husse är bra för då ser ingen att vi köpt ny! Men tittar man inne i den så är det bruna säten i den här bilen. Inte för att husse och matte hellre ville ha det utan för att man var tvungen att ha vitt tak om man ville ha svarta säten 😲! Husse håll på att bryta ihop då han fick veta det och ringde ett flertal samtal för att försöka få ha svarta säten och svart tak men det gick inte alls! Matte ville bara ha en ny bil där hon kunde ladda sin dator medan de åker som hon gav tusan i vilken färg det var på sätena. Husse var benägen att behålla den gamla bara för att få ha de färger han ville men matte övertygade honom (utan att själv vara övertygad) att brunt var snyggt. Det var det också 😀. Det tyckte till och med husse!

På julaftons morgon hade vi våra juldräkter på oss på promenaden, ni kan se på bilden vad snygga alla var (utom möjligen matte då) 😎. Sen åt vi ben och öppnade julklappar. Minimatte fick flest men hon somnade och fick öppna några dagen efter! Eftersom både matte och lillhusse var förkylda (men inte hade covid19) så träffade vi inga fler på julafton. Det betydde att jag slapp skälla ut Jessie Schäfer och Mysan Katt. Å andra sidan fick jag inte träffa deras husse och matte heller och det var ju trist. 

Igår åkte vi till Fjällbacka men vi tog vägen via Anicura i Jönköping för Zessa skulle ha sin tredje dos "giftmedicin". Vi var tvungna att gå upp rean tjugo över fem !!!! för att hinna i tid. Jag avskyr att gå upp före sju 😠. När Zessa var inne på kliniken promenerade jag, Sandie och husse. Zessa berättade att hon ätit upp allt godis de hade i en påse efteråt för att hon var så duktig. Matte berättade att hon fått beröm för att hon var en så lugn och bra matte! Husse sa att man blir rädd när man hör det för hur stirriga ska alla andra vara då? Fast jag tror matte inte är det minsta stirrig när det gäller sprutor och nålar och sånt läskigt. Jag tror faktiskt hon känner sig som hemma bland läskiga saker!!

Nu ska jag vila upp mig lite framför brasan innan "krypträningen" börjar igen!

Slick och ha´ en fin fortsättning på helgen 

Tazza

 

7. dec, 2020

Vaff

Vi har dåligt väder här. Matte tyckte vi skulle ha täcken på oss när vi gick ut bara för det. Egentligen var det så att Zessa frös om magen för att någon skum typ rakat av henne pälsen när hon skulle opereras. Varför jag och Sandie skulle ha täcken för att Zessa frös om magen var obegripligt men så var det! Matte försökte "smöra och smickra" och sa "du Tazza har ju prinsesstäcke, det är väl jättefint" 🤪. Prinsesstäcke!! Nog för det är silverfärgat och har blänkande stenar runt halsen men jag känner mig INTE som en prinsessa i det. Zessa och Sandie har jättefräcka knallrosa Hurtatäcken, jag vill också ha ett sånt, de ser mycket tuffare ut 😎. Ni kan se på bilden hur jag ser ut och de som tycker jag ser ut som en prinsessa trycker gilla medan de som tycker jag ser ut som en reflex trycker 🤪. 

Idag var matte och Zessa i Jönköping. Det var så tråkigt så jag åt inget i morse och låg i min korg hela dagen så husse fick leta efter mig när vi skulle ut. Zessa åt inte heller något i morse men det berodde på att hon inte fick det. När hon kom hem var jag jättehungrig och då åt vi båda två jättemycket. Jag gjorde konsten "tass på knä" och Zessa gjorde konsten "nostarget". Sandie åt både på morgonen och senare, det är nästan inget som kan få henne att tappa aptiten. Det är så ovanligt så matte ringer veterinären då!! Sandie gjorde ingen kont idag för hon har klarat 75 trick nu och fått Mästarrosetten 🤩!! Zessa har bara 4 trick kvar för att få den precis som Zorro. Själv har jag gjort 53 trick nu! Då har jag 22 kvar, matte tror inte att jag klarar det men det tror jag 🤩.

Zorro har inte fått göra några trick på ett par dagar, han var hos veterinären för att han haltade. Kanske har han diskbråck sa de men efter en dos smärtlindring var han "fit-for-fight" igen. Fast det tyckte inte lillmatte för hon sa att han hade "burvila". Zorro sa att burvila var för idioter och lillhusse som är ortoped höll delvis med honom och sa att människor med diskbråck brukade inte ha burvila. Så nu är han frisläppt men får inte busa och gå i trappor. För att visa vad lydig han är tog han tre racervarv på tomten 😎.

Zessa berättade att hon gjort ett nytt ultraljud idag och att hennes mage var det snyggaste de sett (sa hon alltså). Hon var däremot inte så nöjd med att hon fick en lugnande spruta för att hon inte hade lust att ligga still och för att det var svårt att sticka henne. Hon är lite missnöjd med alla stick nu för förra veckan var hon hos Maroesja på Noza och fixade sina tänder så nu blänker de som snö men då fick hon också stick. Matte funderar på att köpa en ultraljudstandborste nu 😲. Jag misstänker starkt att jag också kommer drabbas av den!!!

Bäst att sova på saken, slick på alla från Tazza 💋

 

25. nov, 2020

Vaff!

Idag var det två sotare hos oss. Dom hette Thomas och Niklas och tyckte att jag och Zessa var toppenfina. Sandie dissade dom och låg och sov när de var här 😲. Thomas sa att JAG var allra finast för jag var en riktig sotarhund, svart alltså. Niklas var från Gällivare. Jag berättade att min fina pappa Eddie och syster Saga bor där men han kände inte dem. Han trodde inte det fanns så fina hundar som jag och Zessa i Gällivare men nu vet han bättre!

Förra veckan var vi i Jönköping. Vi åkte alla tidigt på morgonen, stackars Zessa fick ingen mat innan vi åkte men matte matade Sandie i smyg i köket och jag fick mat när Zessa och Sandie redan satt i bilen. Nu tycker ni kanske det var synd om Zessa men då kan jag berätta att hon fick mat mitt i natten 😮 av matte för att inte vara för hungrig! I Jönköping var det däremot liiite synd om Zessa för hon och matte gick in på Djursjukhuset medan jag, husse och Sandie tog en jättetrevlig promenad. Zessa berättade att först fick matte sätta på sig munskydd och sen fick hon väga sig (alltå, inte matte utan Zessa). Sen träffade de en trevlig veterinär som hette Nanna och som undersökte Zessa. Efter det fick Zessa fotografera sina lungor och hjärta  och ta blodprover (usch 😥).Allt var bra men trots det bestämde matte och Nanna att Zessa skulle få en hemsk medicin som hette cytostatika bara utifall det fanns något som hette "mikrometastaser". Zessa sa att det var lätt som en plätt för det fick hon i nålen de satt då de tog blodprover. Det lustigaste var att matte fick en stor blå rock och handskar fast hon inte skulle operera något. Sen åkte vi hem.

Om ni tror att Zessa mådde dåligt av den hemska medicinen så trodde ni fel. Hon mår precis som vanligt. Det enda jobbiga är att hon måste ta tempen i 4 dagar (sista dagen imorgon) men å andra sidan får hon massor av godis efteråt och det ser inte jättehemskt ut att ta tempen. Husse har tagit tempen en massa dagar, det ser ut som han skjuter sig! Det är en specialtermometer som matte och husse köpt på apoteksmässan och som ser ut som en liten pistol. När husse hade feber förklarade han det med att han suttit för nära braskaminen 🤪. Alla fattade att det var en dålig bortförklaring! Nu är han iallafall bra igen utan vare sig hemska medicier eller annat. 

Lillmatte och minimatte Alma var hos oss i helgen. Ja, Zorro och Bonzo var också med. Zorro är lite mallig för han har gjort 69 trick nu och har bara 6 kvar innan han får mästarrosetten! Sandie är inte imponerad, hon har själv gjort 68 och är helt säker på att hon får rosetten före Zorro 😎. Själv har jag gjort 45, två mer än Bonzo, så jag är jättenöjd hittills. Zessa har gjort 62 vilket ALLA är förvånade över utom hon själv 🤩. På kvällen skulle vi ha trevlig och fira "Elisabeth-dagen" eftersom både matte, lillmatte, minimatte och GMM heter Elisabeth. Kan ni gissa vad "någon" fick för sig då!!!! Jo, att JAG (av alla på festen) skulle klippa klorna 😠. Fatta vilken dålig stämning det blev! Fast sen fick vi som tur var ben!

Just nu är vi i Fjällbacka, matte har julpyntat och på vägen in till lilla huset har någon gjort en "installation" som ni kan se på bilden. ja, ni kan ju också se oss på bilden och vi är snyggast tycker jag. 

Imorgon åker vi till Kumla igen, Zessa ska ta 10-dagarsblodprov på Djursjukhuset och husse ska lägga nytt golv i matrummet. jag vet inte vilket som är värst men själv ska jag bara chilla och ta det lugnt tror jag. Fast matte säger att jag ska träna in minst 5 nya trick så vi får väl se hur lugnt det blir 🙂.

Slick på nosen så här lite på distans i dessa tider från Er Tazza

 

8. nov, 2020

Vaff!

Idag  fyller jag år 😀! Redan imorse blev jag gratulerad av matte, husse, lillmatte,minimatte, lillhusse, Zorro, Zessa, Sandie och Bonzo 😎. Vi har varit i Linköping i helgen så därför var det massor av gratulationer i morse. Det är också något som kallas Fars Dag så matte sa att vi firade allt på en gång! Husse fick den finaste presenten av alla, det var en jättefin bild av mig 💋. Den var som en nyckelring och var handmålad. Han ska hänga den där han ser den nästan jämt sa han. Matte tror att det måste bli på jobbet då 😀. Vi har gått promenad på golfbanan, det kan ni se på fotot, och då fick man springa precis hur mycket man ville. Både jag och Zorro ville helst leka med Zessa. Matte tyckte att Zorro och jag kunde leka med varandra istället eftersom det mest var vi som ville leka. Men ibland fick Zessa ett "stolleryck" och lekte med oss också och då var det jättekul. Sen var vi vid dagiset där Alma ska börja imorgon. Det såg jättekul ut med massa roliga skare man kunde träna på ute på gården.

Vi fick också fläskfilé idag eftersom det är min favoriträtt. Det var såååå gott 😋, jag vill nog fylla år varje dag. Sen fick vi ankben gånger två. Sist av allt tvingades jag borsta tänderna! Man kunde tro att man skulle slippa det när man fyller år iallafall!!

Nu har jag gjort 27 godkända trick och när jag gjort 3 till kommer jag få "Avancerat Trickdiplom" 😎. Det trodde minsann inte matte att jag skulle klara! Idag har jag hämtat Almas tofflor flera gånger och det var lätt som en plätt. 

Jag skulle ha tävlat i freestyle och HTM (Heelwork To Music) igår men det blev inställt pga dumma Corona. Åh var arg jag var, jag som tränat såå mycket (nu säger matte att jag inte alls tränat såå mycket utan bara lite grann men det kändes som jättemycket). Om 2 veckor ska det vara noseworktävling men matte säger att vi får se om det blir någon 🤭. Alla som bor där det är mycket corona kan lämna återbud och få pengarna tillbaka men matte säger att det ska vi minsann INTE göra för om allt blir framflyttat så har man ju förlorat sin plats då. 

Nästa måndag ska vi åka till Jönköping. Zessa ska träffa en specialveterinär där som heter Nanna. Hon (Zessa alltså) är mest bekymrad för att hon inte får äta frukost innan besöket. Matte har lovat att hon ska få äta vid midnatt så hon klarar sig till lunch 😀. 

Nu ska jag fira sista timmen av min födelsedag med att ta den bästa sovplatsen innan matte ser det. Då brukar jag krypa ner under täcket i hennes säng och ligga jättestilla så hon inte upptäcker mig. Om hon upptäcker mig så kör hon upp mig 😠 men det kan hon ju inte bara idag när jag fyller år!! 

Slick på alla och speciellt på mina systrar Maze och Saga som förstås också fyller år idag 💋💋från Bästa Tazza 😘