Freestyle indelas i klasserna I, II och III. Kraven på programmen ökar successivt från klass I till klass III. Bedömningen sker i tre kategorier:
Utförande: bedömning av hur programmet utförs under tävlingsdagen. Samarbete mellan hund och förare. Hund och förare är uppmärksamma på varandra och samarbetar under programmet. Hunden ska arbeta naturligt och villigt. Ju mindre missförstånd mellan hund och förare desto högre poäng.
Programmets planering och kvalitet: bedömning av den tekniska kvaliteten på utförandet, koreografins utformning och hur programmet planerats och genomförs efter ekipagets förutsättningar. Programmet genomförs utan oavsiktliga avbrott och stopp. Hunden och föraren är självsäkra i sitt framträdande och programmet flyter. Rörelser och positioner utförs precist. Signaler såväl röstkommandon som kroppsliga signaler får förekomma. För att få höga poäng ska signalerna vara diskreta och inarbetade i koreografin så att de inte förstör programmets helhetsintryck. Hunden ska svara korrekt på förarens signaler. Fokus på hunden Programmet utförs så att hund och förare utgör en helhet. Hunden och dess insats är dock det som står i fokus för bedömningen. Det är i första hand hundens rörelser som bedöms, inte förarens. Det är viktigt att inte föraren genom sitt agerande stjäl uppmärksamheten från hunden och gör så att den kommer i skymundan.
Tolkning av musik: bedömning av de faktorer som gör att programmet passar till den valda musiken och att program och musik passar ekipaget.
I var och en av kategorierna kan maximalt 10 poäng erhållas. Domarnas poäng anges med en decimals nogrannhet. Hundens slutliga poäng utgörs av poängsumman över alla tre kategorierna från samtliga domare dividerat med antalet domare. Slutpoängen anges med två decimalers noggrannhet.
Det finns inga obligatoriska rörelser. Andelen HTM-positioner som får ingå är dock begränsat och poängavdrag görs om andelen positionsarbeten som är godkända enligt HtM-reglerna överstiger 25% av programmet.
Uppklassning:
För att en hund ska få flytta upp en klass krävs att uppflyttningspoäng erhållits på officiell tävling. Uppflyttningspoäng innebär en snittpoäng om minst 75% i samtliga tre bedömningskategorier (alltså minst 7.5 poäng i snitt av domarna i var och en av de tre kategorierna). Uppflyttningspoängen följer hunden. Föraren får själv avgöra när hunden, efter erhållen merit för uppklassning, går upp i nästa klass. Har hunden startat i en högre klass kan den inte återgå till den lägre klassen igen. Hund som blivit meriterad till högre klass vid officiella tävlingar utanför Sverige har rätt att flytta upp till motsvarande klass även i Sverige.
Titlar:
I klass I-II kan samtliga hundar erövra Freestylediplom. Diplomen benämns FDI respektive FDII.
Kryptorchid eller oregistrerad hund kan inte erhålla championat, de erhåller istället vid motsvarande meritering Freestylediplom III (FDIII).
Bonzos första "program"
På avslutningen på första freestylekursen på Tass i Hand var det dags för Bonzos första framträdande som ni kan se på videon nedan.
Senaste kommentaren